Удружење грађана “Здраво да сте” организује бесплатне радионице: “Клубови” за лакше и безбрижније одрастање

Маја Станојевић
Удружење грађана “Здраво да сте” организује бесплатне радионице: “Клубови” за лакше и безбрижније одрастање

БАЊАЛУКА - Удружење грађана “Здраво да сте” започело је пројекат “Клубови за дјецу и породицу”, у склопу којег ће малишани имати радионице с циљем развоја позитивних животних вјештина али и добити бесплатно психолошко савјетовање.

Како су казали из овог удружења, у простору Ресурсног центра за дјецу и младе (Дом културе у Драгочају), мјесној заједници Центар 1 и омладинском центру “Здраво да сте” у Парку Младен Стојановић, редовно имају активности за квалитетно провођење слободног времена и развоја позитивних животних вјештина.

- Циљ пројекта је обезбјеђење психо-социјалне и развојне подршке дјеци и породици, те смањење ризика од друштвено неприхватљивог понашања међу дјецом кроз развој мјеста у заједници која нуде активности превенције и континуиране подршке развоју личности дјетета - казала је Наташа Пивашевић, психолог из Омладинског центра “Здраво да сте”.

Кроз овај пројекат, “Здраво да сте” омладински центар нуди и услугу бесплатних психолошких савјетовања за дјецу и родитеље, такође на ове три локације.

- Овом услугом желимо да понудимо простор и вријеме за разговор о битним темама дјеци али и  проблемима и изазовима са којима се суочавају дјеца и родитељи - истакла је Пивашевићева.

Истакла је да су радионице предвиђене за узраст од пет до 15 година, али да их највише посјећују дјеца од шест до 12 година.

- Радионице су превентивног карактера што значи да имамо активности које дјеци помажу да квалитетно проводе слободно вријеме и да могу да се обрате некоме за савјет уколико имају било каквих проблема, како не би трпјели и дошли у ризик да преузму друштвено неприхватљива понашања - објаснила је Пивашевићева.

Додала је да су најчешћи проблеми због којих се дјеца и родитељи обраћају психологу нарушени вршњачки односи, проблеми у школи, страх и несигурност, повученост, проблеми у породици, стицање радних навика, васпитање, агресија, проблеми пубертета, усвајање здравих навика, планови за будућност, рад на изградњи самопоуздања, како се носити са стресом и притиском околине и сличне тешкоће.

- Друштвено неприхватљива понашања, која су код нас највише заступљена су вршњачко насиље, злоупотреба алкохола и других штетних супстанци те посјета кладионицама и развој других зависничких понашања - казала је Пивашевићева.

Истакла је да се поред креативних и рекреативних садржаја, пружају и радионице животних вјештина којима се код дјеце развијају вјештине комуникације, рјешавања проблема и критичког размишљања.

Додала је да су током радионица учесници дужни да се придржавају епидемиолошких мјера тако да је максималан број учесника десет, уз обавезну дезинфекција те ношење маски.

Пријаве

Сви заинтересовани могу се детаљније информисати о распореду одржавања бесплатних радионица или заказати термин за савјетовање путем броја телефона 051/218-363, “Фејсбук” странице “Здраво да сте ОЦ”, те путем и-мејла: [email protected]. Пројекат се реализује у партнерству и уз подршку Града а активности се одвијају понедјељком, сриједом и петком до краја фебруара 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана