Udruženje građana “Zdravo da ste” organizuje besplatne radionice: “Klubovi” za lakše i bezbrižnije odrastanje

Maja Stanojević
Udruženje građana “Zdravo da ste” organizuje besplatne radionice: “Klubovi” za lakše i bezbrižnije odrastanje

BANjALUKA - Udruženje građana “Zdravo da ste” započelo je projekat “Klubovi za djecu i porodicu”, u sklopu kojeg će mališani imati radionice s ciljem razvoja pozitivnih životnih vještina ali i dobiti besplatno psihološko savjetovanje.

Kako su kazali iz ovog udruženja, u prostoru Resursnog centra za djecu i mlade (Dom kulture u Dragočaju), mjesnoj zajednici Centar 1 i omladinskom centru “Zdravo da ste” u Parku Mladen Stojanović, redovno imaju aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i razvoja pozitivnih životnih vještina.

- Cilj projekta je obezbjeđenje psiho-socijalne i razvojne podrške djeci i porodici, te smanjenje rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja među djecom kroz razvoj mjesta u zajednici koja nude aktivnosti prevencije i kontinuirane podrške razvoju ličnosti djeteta - kazala je Nataša Pivašević, psiholog iz Omladinskog centra “Zdravo da ste”.

Kroz ovaj projekat, “Zdravo da ste” omladinski centar nudi i uslugu besplatnih psiholoških savjetovanja za djecu i roditelje, takođe na ove tri lokacije.

- Ovom uslugom želimo da ponudimo prostor i vrijeme za razgovor o bitnim temama djeci ali i  problemima i izazovima sa kojima se suočavaju djeca i roditelji - istakla je Pivaševićeva.

Istakla je da su radionice predviđene za uzrast od pet do 15 godina, ali da ih najviše posjećuju djeca od šest do 12 godina.

- Radionice su preventivnog karaktera što znači da imamo aktivnosti koje djeci pomažu da kvalitetno provode slobodno vrijeme i da mogu da se obrate nekome za savjet ukoliko imaju bilo kakvih problema, kako ne bi trpjeli i došli u rizik da preuzmu društveno neprihvatljiva ponašanja - objasnila je Pivaševićeva.

Dodala je da su najčešći problemi zbog kojih se djeca i roditelji obraćaju psihologu narušeni vršnjački odnosi, problemi u školi, strah i nesigurnost, povučenost, problemi u porodici, sticanje radnih navika, vaspitanje, agresija, problemi puberteta, usvajanje zdravih navika, planovi za budućnost, rad na izgradnji samopouzdanja, kako se nositi sa stresom i pritiskom okoline i slične teškoće.

- Društveno neprihvatljiva ponašanja, koja su kod nas najviše zastupljena su vršnjačko nasilje, zloupotreba alkohola i drugih štetnih supstanci te posjeta kladionicama i razvoj drugih zavisničkih ponašanja - kazala je Pivaševićeva.

Istakla je da se pored kreativnih i rekreativnih sadržaja, pružaju i radionice životnih vještina kojima se kod djece razvijaju vještine komunikacije, rješavanja problema i kritičkog razmišljanja.

Dodala je da su tokom radionica učesnici dužni da se pridržavaju epidemioloških mjera tako da je maksimalan broj učesnika deset, uz obaveznu dezinfekcija te nošenje maski.

Prijave

Svi zainteresovani mogu se detaljnije informisati o rasporedu održavanja besplatnih radionica ili zakazati termin za savjetovanje putem broja telefona 051/218-363, “Fejsbuk” stranice “Zdravo da ste OC”, te putem i-mejla: [email protected]. Projekat se realizuje u partnerstvu i uz podršku Grada a aktivnosti se odvijaju ponedjeljkom, srijedom i petkom do kraja februara 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana