Удружење „7. фебруара 1941. године Бањалука“: Злочини НДХ не смију да буду заборављени

ГС
Удружење „7. фебруара 1941. године Бањалука“: Злочини НДХ не смију да буду заборављени

БАЊАЛУКА – Удружење потомака и поштовалаца жртава усташког покоља у селима Дракулић, Мотике и Шарговац „7. фебруара 1941. године Бањалука“ апелује да злочини које је починила Независна држава Хрватска (НДХ) не буду заборављени.

-Након злочиначког бомбардовања Београда, престонице Краљевине Југославије које је Трећи Рајх извршио 6. априла 1941. године, већ 10. априла успостављена је НДФ. Свечаним уласком њемачке војске у Загреб 10. априла 1941. године, уз помоћ фашиста, усташе (политичка и војна организација дијела хрватског народа)  су  брзо успјели да организују власт са свим атрибутима државе – подсјећају у Удружењу.

Напомињу да се политика усташа  заснивала на стварању чисто хрватског простора, на којем ће живјети чисто хрватска нација.

-Сабор НДХ је одмах донио расне законе по узору на такве законе Хитлерове Њемачке, с тим што се они односили на Србе, Јевреје и Роме. Ти закони су одражавали жељу и намјеру да ДНХ буде држава искључиво хрватског народа, без грађана који су припадници других нација, а нарочито Срба, Јевреја и Рома – истакли су у Удружењу.

Додају да је сурово спровођење тих закона имало за посљедицу масовна убиства до готово потпуног  истребљења Срба, Јевреја и Рома, на најсвирепији начин којег људски ум није у стању ни описати, а камоли извршити и то на цијелом простору НДХ.

-Хрватска католичка црква на челу са надбискупом Алојзијем Степинцем, уз помоћ Ватикана, давала је пуну подршку у извршавању масовних и свирепих убистава и мучења, одобравајући их и праштајући у име Бога, а проводила је и програм „покрштавања шизматика“ тј. православних Срба и других некатолика – нагласили су у Удружењу.

Додају да је у СФРЈ уз назив Независна држава Хрватска додаван префикс такозвана, а све у циљу умањења њене државности.

-НДХ се никако не може, не смије и не треба схватати као покрет у ком су злочинци (усташе) дали максималан капацитет своје окорјелости и свирепости. НДХ није такозвана држава, него, држава коју сачињавају сви елементи државе (становништво, јединствена територија и  органи власти) са потпуном јурисдикцијом – подсјећају у Удружењу.

Кажу да због епидемиолошких мјера због пандемије ковида-19 нису били у могућности да реализују договорене стручне дебате и предавања заједно са представницима Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске, Центра за истраживање рата и ратних злочина РС и историчара који су своја истраживања и рад усмјерили откривању узрока и посљедица оснивања НДХ које су нарочито изражене у спроведеном геноциду над српским народом.

Удружење „7. Фебруара 1941. године Бањалука“  је формирано септембра 2019. године, а за главне задатке има обезбјеђивање културе сјећања на злочине, истраживање и прикупљање документације о усташким злочинима, организовање редовних помена и комеморација и слично.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана