Udruženje „7. februara 1941. godine Banjaluka“: Zločini NDH ne smiju da budu zaboravljeni

GS
Udruženje „7. februara 1941. godine Banjaluka“: Zločini NDH ne smiju da budu zaboravljeni

BANjALUKA – Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog pokolja u selima Drakulić, Motike i Šargovac „7. februara 1941. godine Banjaluka“ apeluje da zločini koje je počinila Nezavisna država Hrvatska (NDH) ne budu zaboravljeni.

-Nakon zločinačkog bombardovanja Beograda, prestonice Kraljevine Jugoslavije koje je Treći Rajh izvršio 6. aprila 1941. godine, već 10. aprila uspostavljena je NDF. Svečanim ulaskom njemačke vojske u Zagreb 10. aprila 1941. godine, uz pomoć fašista, ustaše (politička i vojna organizacija dijela hrvatskog naroda)  su  brzo uspjeli da organizuju vlast sa svim atributima države – podsjećaju u Udruženju.

Napominju da se politika ustaša  zasnivala na stvaranju čisto hrvatskog prostora, na kojem će živjeti čisto hrvatska nacija.

-Sabor NDH je odmah donio rasne zakone po uzoru na takve zakone Hitlerove Njemačke, s tim što se oni odnosili na Srbe, Jevreje i Rome. Ti zakoni su odražavali želju i namjeru da DNH bude država isključivo hrvatskog naroda, bez građana koji su pripadnici drugih nacija, a naročito Srba, Jevreja i Roma – istakli su u Udruženju.

Dodaju da je surovo sprovođenje tih zakona imalo za posljedicu masovna ubistva do gotovo potpunog  istrebljenja Srba, Jevreja i Roma, na najsvirepiji način kojeg ljudski um nije u stanju ni opisati, a kamoli izvršiti i to na cijelom prostoru NDH.

-Hrvatska katolička crkva na čelu sa nadbiskupom Alojzijem Stepincem, uz pomoć Vatikana, davala je punu podršku u izvršavanju masovnih i svirepih ubistava i mučenja, odobravajući ih i praštajući u ime Boga, a provodila je i program „pokrštavanja šizmatika“ tj. pravoslavnih Srba i drugih nekatolika – naglasili su u Udruženju.

Dodaju da je u SFRJ uz naziv Nezavisna država Hrvatska dodavan prefiks takozvana, a sve u cilju umanjenja njene državnosti.

-NDH se nikako ne može, ne smije i ne treba shvatati kao pokret u kom su zločinci (ustaše) dali maksimalan kapacitet svoje okorjelosti i svireposti. NDH nije takozvana država, nego, država koju sačinjavaju svi elementi države (stanovništvo, jedinstvena teritorija i  organi vlasti) sa potpunom jurisdikcijom – podsjećaju u Udruženju.

Kažu da zbog epidemioloških mjera zbog pandemije kovida-19 nisu bili u mogućnosti da realizuju dogovorene stručne debate i predavanja zajedno sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS i istoričara koji su svoja istraživanja i rad usmjerili otkrivanju uzroka i posljedica osnivanja NDH koje su naročito izražene u sprovedenom genocidu nad srpskim narodom.

Udruženje „7. Februara 1941. godine Banjaluka“  je formirano septembra 2019. godine, a za glavne zadatke ima obezbjeđivanje kulture sjećanja na zločine, istraživanje i prikupljanje dokumentacije o ustaškim zločinima, organizovanje redovnih pomena i komemoracija i slično.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana