Учестали вербални напади на медицинаре на подручју града: Због пријетњи узимају боловање

Јелена Танацковић
Учестали вербални напади на медицинаре на подручју града: Због пријетњи узимају боловање

БАЊАЛУКА - Вербални напади, пријетње, вријеђање, али и физичко насртање на љекаре учестало је током прошле године у здравственим установама, а најгоре је запосленима у службама хитне медицинске помоћи.

Из ЈЗУ “Дом здравља” Бањалука наводе су да напади пацијената на здравствене раднике све израженији, а непримјерено понашање и псовке биљеже и у амбулантама породичне медицине.

- Поред службе породичне медицине, чести вербални напади дешавали су се и у специјалистичким амбулантама у педијатрији, служби хитне медицинске помоћи са едукативним центром, а у појединим је долазило и до физичких напада на особље – казали су из “Дома здравља”.

Истакли су да напади на медицинско особље за резултат имају мању продуктивност радног особља, а главни исход свега је узнемиреност.

- У току прошле године је запримљено 35 жалби пацијената на јавне здравствене установе, а у истој години је корисницима пружено око 3,5 милиона услуга, жалбе се односе на техничке недостатке, као и дуже термине чекања за наручене прегледе – навели су из јавне установе.

Додали су да се непријатне ситуације дешавају и на терену.

- Било је вербалних, али и физичких напада на чланове особља, који су морали да отворе боловање ради психичке узнемирености, непријатности, али и лакших повреда - рекли су из “Дома здравља”.

Навели су да врло честе пријетње и увреде бивају упућене диспечеру службе хитне медицинске помоћи и све су снимљене и документоване.

Из Министарства унутрашњих послова Српске поручују да је на подручју града Бањалука у току 2021. године евидентиран један случај напада на медицинско особље.

- Лице је путем телефона упутило пријетње по живот и тијело диспечеру Службе хитне медицинске помоћи – навели су из МУП-а.

С обзиром на то да је наведени догађај квалификован као кривично дјело “угрожавање сигурности”, а оштећено лице није ставило приједлог за кривично гоњење, особа која је пријетила није процесуирана.

Сандуче

У свим организационим јединицама Дома здравља на приступачном и видном мјесту налази се сандуче за приједлоге, примједбе и похвале, а поред сваког сандучета се налази појашњење да пацијенти имају право жалбе. Сандучад се отварају једном мјесечно, а на анонимне жалбе или приговоре се не одговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана