Učestali verbalni napadi na medicinare na području grada: Zbog prijetnji uzimaju bolovanje

Jelena Tanacković
Učestali verbalni napadi na medicinare na području grada: Zbog prijetnji uzimaju bolovanje

BANjALUKA - Verbalni napadi, prijetnje, vrijeđanje, ali i fizičko nasrtanje na ljekare učestalo je tokom prošle godine u zdravstvenim ustanovama, a najgore je zaposlenima u službama hitne medicinske pomoći.

Iz JZU “Dom zdravlja” Banjaluka navode su da napadi pacijenata na zdravstvene radnike sve izraženiji, a neprimjereno ponašanje i psovke bilježe i u ambulantama porodične medicine.

- Pored službe porodične medicine, česti verbalni napadi dešavali su se i u specijalističkim ambulantama u pedijatriji, službi hitne medicinske pomoći sa edukativnim centrom, a u pojedinim je dolazilo i do fizičkih napada na osoblje – kazali su iz “Doma zdravlja”.

Istakli su da napadi na medicinsko osoblje za rezultat imaju manju produktivnost radnog osoblja, a glavni ishod svega je uznemirenost.

- U toku prošle godine je zaprimljeno 35 žalbi pacijenata na javne zdravstvene ustanove, a u istoj godini je korisnicima pruženo oko 3,5 miliona usluga, žalbe se odnose na tehničke nedostatke, kao i duže termine čekanja za naručene preglede – naveli su iz javne ustanove.

Dodali su da se neprijatne situacije dešavaju i na terenu.

- Bilo je verbalnih, ali i fizičkih napada na članove osoblja, koji su morali da otvore bolovanje radi psihičke uznemirenosti, neprijatnosti, ali i lakših povreda - rekli su iz “Doma zdravlja”.

Naveli su da vrlo česte prijetnje i uvrede bivaju upućene dispečeru službe hitne medicinske pomoći i sve su snimljene i dokumentovane.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske poručuju da je na području grada Banjaluka u toku 2021. godine evidentiran jedan slučaj napada na medicinsko osoblje.

- Lice je putem telefona uputilo prijetnje po život i tijelo dispečeru Službe hitne medicinske pomoći – naveli su iz MUP-a.

S obzirom na to da je navedeni događaj kvalifikovan kao krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”, a oštećeno lice nije stavilo prijedlog za krivično gonjenje, osoba koja je prijetila nije procesuirana.

Sanduče

U svim organizacionim jedinicama Doma zdravlja na pristupačnom i vidnom mjestu nalazi se sanduče za prijedloge, primjedbe i pohvale, a pored svakog sandučeta se nalazi pojašnjenje da pacijenti imaju pravo žalbe. Sandučad se otvaraju jednom mjesečno, a na anonimne žalbe ili prigovore se ne odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana