Ученицима џепарац, фирмама испомоћ

Јелена Танацковић
Ученицима џепарац, фирмама испомоћ

БАЊАЛУКА - Пројекат “Заради џепарац” изазвао је велико интересовање код средњошколаца са подручја Бањалуке, који ће на овај начин, осим прилике да стекну практична знања, добити и значајну финансијску мотивацију за рад.

Власник компаније “Крајина клас” Саша Тривић казао је за “Глас Српске” да ће овај пројекат бити од велике користи за послодавце, а и ђаке, који желе да раде током школовања.

- Пројекат је прилагођен ђацима и њиховим школским обавезама како би имали времена и да зараде. Замишљено је да се једном у седмици одради смјена или два сата као испомоћ - казао је Тривић.

Сви заинтересовани средњошколци и студенти тако могу да зараде 40 КМ током једне смјене викендом или 15 КМ током три дана као испомоћ за смјену од 20 до 22 часа. За мјесец тако могу да зараде између 300 и 400 КМ.

- Примјетно је да је сада много већа заинтересованост ученика. Ми смо током љета све проблеме у вези са годишњим одморима ријешили тако што смо ангажовали средњошколце. Очекујемо да ће се у наредним мјесецима повећати број иностраних радника, јер је ситуација таква да радне снаге нема и да их морате проналазити на различите начине. Ако раднике не можете обезбиједити, онда сте приморани да затворите објекте - рекао је Тривић.

Директор Пољопривредне школе Бојан Бакал казао је да се посљедњих година сусрећу са проблемом да се све мањи број ученика уписује у ову школу.

- На тржишту рада пекар је постао дефицитарно занимање. Ово се дешава већ дуже вријеме. Ученици који су уписали смјер за пекара имају стипендију од 100 КМ и плаћену аутобуску карту. Исто тако, школа има потписане уговоре са послодавцима гдје је практична настава плаћена - каже Бакал за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, на смјеру пекар ове школске године уписано је тек десет ученика.

- Чињеница је да уписна политика није прилагођена тржишту рада. Једно од рјешења јесте да се уведе квалификациони испит за упис у средњу школу. Проблем је што се направи већа квота уписа у школе више него што има дјеце - рекао је Бакал.

Родитељи

Пројекат “Заради џепарац” подржали су и бројни родитељи.

- Младима би требало дати прилику да уче шта је рад и како зарадити за себе и своје потребе, али могу и да уче о односима са другима, о љубазности и култури опхођења. Ти школски и студентски послови изграде човјека без обзира шта ће сутра бити и чиме ће се бавити - казала је Јасминка З. из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана