Učenicima džeparac, firmama ispomoć

Jelena Tanacković
Učenicima džeparac, firmama ispomoć

BANjALUKA - Projekat “Zaradi džeparac” izazvao je veliko interesovanje kod srednjoškolaca sa područja Banjaluke, koji će na ovaj način, osim prilike da steknu praktična znanja, dobiti i značajnu finansijsku motivaciju za rad.

Vlasnik kompanije “Krajina klas” Saša Trivić kazao je za “Glas Srpske” da će ovaj projekat biti od velike koristi za poslodavce, a i đake, koji žele da rade tokom školovanja.

- Projekat je prilagođen đacima i njihovim školskim obavezama kako bi imali vremena i da zarade. Zamišljeno je da se jednom u sedmici odradi smjena ili dva sata kao ispomoć - kazao je Trivić.

Svi zainteresovani srednjoškolci i studenti tako mogu da zarade 40 KM tokom jedne smjene vikendom ili 15 KM tokom tri dana kao ispomoć za smjenu od 20 do 22 časa. Za mjesec tako mogu da zarade između 300 i 400 KM.

- Primjetno je da je sada mnogo veća zainteresovanost učenika. Mi smo tokom ljeta sve probleme u vezi sa godišnjim odmorima riješili tako što smo angažovali srednjoškolce. Očekujemo da će se u narednim mjesecima povećati broj inostranih radnika, jer je situacija takva da radne snage nema i da ih morate pronalaziti na različite načine. Ako radnike ne možete obezbijediti, onda ste primorani da zatvorite objekte - rekao je Trivić.

Direktor Poljoprivredne škole Bojan Bakal kazao je da se posljednjih godina susreću sa problemom da se sve manji broj učenika upisuje u ovu školu.

- Na tržištu rada pekar je postao deficitarno zanimanje. Ovo se dešava već duže vrijeme. Učenici koji su upisali smjer za pekara imaju stipendiju od 100 KM i plaćenu autobusku kartu. Isto tako, škola ima potpisane ugovore sa poslodavcima gdje je praktična nastava plaćena - kaže Bakal za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, na smjeru pekar ove školske godine upisano je tek deset učenika.

- Činjenica je da upisna politika nije prilagođena tržištu rada. Jedno od rješenja jeste da se uvede kvalifikacioni ispit za upis u srednju školu. Problem je što se napravi veća kvota upisa u škole više nego što ima djece - rekao je Bakal.

Roditelji

Projekat “Zaradi džeparac” podržali su i brojni roditelji.

- Mladima bi trebalo dati priliku da uče šta je rad i kako zaraditi za sebe i svoje potrebe, ali mogu i da uče o odnosima sa drugima, o ljubaznosti i kulturi ophođenja. Ti školski i studentski poslovi izgrade čovjeka bez obzira šta će sutra biti i čime će se baviti - kazala je Jasminka Z. iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana