Ученици и наставници ОШ “Бранко Ћопић” у пројекту “Мисли о природи”: Чувају околину за генерације које долазе

Александра Тодоровић
Ученици и наставници ОШ “Бранко Ћопић” у пројекту “Мисли о природи”: Чувају околину за генерације које долазе

БАЊАЛУКА - Основна школа “Бранко Ћопић” једна је од 36 основних и средњих школа из БиХ које учествују у пројекту “Мисли о природи”.

Еко-координатор из ОШ “Бранко Ћопић” Милица Савић Кнежевић казала је за “Глас Српске” да их је на учешће у пројекту подстакла жеља да наставе и унаприједе досадашње дјеловање.

- У нашој школи годинама промовишемо еколошку мисао и пажљиво градимо еколошку свијест, како у наставном процесу, тако и у ваннаставним активностима, а наручито кроз еколошку секцију. Намјеравамо да смањимо количине органског отпада што је једна од активности које смо предвидјели акционим еко-планом у оквиру пројекта, тако што ћемо поставити компостиште, а корист од компоста ће имати наше гајене биљке - нагласила је Савић Кнежевић, која је и професорица биологије у овој школи.

Према њеним ријечима кроз рад еколошке секције, у коју се ученици радо укључују, промовишу се еколошки освијештене идеје, а ђаци уче о значају заштите животне средине и како да дају допринос њеном очувању.

- У раду еколошке секције реализују се разноврсне активности па тако, осим стицања знања о значају заштите животне средине, обиљежавамо важне датуме из еколошког календара, као што су Дан хране, Свјетски дан вода, Дан планете земље и слично - рекла је Савић Кнежевић.

Истакла је да је рад на активностима које подразумијева овај пројекат отежан за вријеме пандемије вируса корона, али да је кључ у доброј организацији.

Према њеним ријечима активности у којима учествују ученици и запослени у школи видљиве су већ у школском дворишту.

- Редовно учествујемо у акцији Градске управе “Бирамо најуређеније школско двориште” гдје смо до сада освајали прво, друго и треће мјесто. Кроз акцију “Једно дијете - један цвијет”, ученици у прољеће доносе украсну биљку коју посаде у дворишту што доприноси љепшем изгледу дворишта и већ позитивно утиче на развој еколошке свијести - истакла је Савић Кнежевић.

Указала је да велике количине отпада представљају проблем данашњице, али да се у овој  школи чине напори да се проблем ублажи указујући на значај рециклаже.

- Сваке године организујемо акцију сакупљања старог папира, који се потом одвози на рециклажу, у дворишту се налазе контејнери, а у просторијама школе канте за папирни и пластични отпад - закључила Савић Кнежевић.

Поред ове школе, са подручја града учествује и ОШ “Иво Андрић”.

Јавни позив

Учешће ОШ “Бранко Ћопић” у пројекту “Мисли о природи” започело је у октобру прошле године пријавом на јавни позив за основне и средње школе за примјену сертификацијског механизма еко-школа у БиХ.

- Све активности које смо планирали да реализујемо имају за циљ да постанемо сертификована еко-школа чије ће дјеловање бити засновано на еколошким принципима и да као такви будемо добар примјер и путоказ генерацијама које долазе - рекла је Савић Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана