Učenici i nastavnici OŠ “Branko Ćopić” u projektu “Misli o prirodi”: Čuvaju okolinu za generacije koje dolaze

Aleksandra Todorović
Učenici i nastavnici OŠ “Branko Ćopić” u projektu “Misli o prirodi”: Čuvaju okolinu za generacije koje dolaze

BANjALUKA - Osnovna škola “Branko Ćopić” jedna je od 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH koje učestvuju u projektu “Misli o prirodi”.

Eko-koordinator iz OŠ “Branko Ćopić” Milica Savić Knežević kazala je za “Glas Srpske” da ih je na učešće u projektu podstakla želja da nastave i unaprijede dosadašnje djelovanje.

- U našoj školi godinama promovišemo ekološku misao i pažljivo gradimo ekološku svijest, kako u nastavnom procesu, tako i u vannastavnim aktivnostima, a naručito kroz ekološku sekciju. Namjeravamo da smanjimo količine organskog otpada što je jedna od aktivnosti koje smo predvidjeli akcionim eko-planom u okviru projekta, tako što ćemo postaviti kompostište, a korist od komposta će imati naše gajene biljke - naglasila je Savić Knežević, koja je i profesorica biologije u ovoj školi.

Prema njenim riječima kroz rad ekološke sekcije, u koju se učenici rado uključuju, promovišu se ekološki osviještene ideje, a đaci uče o značaju zaštite životne sredine i kako da daju doprinos njenom očuvanju.

- U radu ekološke sekcije realizuju se raznovrsne aktivnosti pa tako, osim sticanja znanja o značaju zaštite životne sredine, obilježavamo važne datume iz ekološkog kalendara, kao što su Dan hrane, Svjetski dan voda, Dan planete zemlje i slično - rekla je Savić Knežević.

Istakla je da je rad na aktivnostima koje podrazumijeva ovaj projekat otežan za vrijeme pandemije virusa korona, ali da je ključ u dobroj organizaciji.

Prema njenim riječima aktivnosti u kojima učestvuju učenici i zaposleni u školi vidljive su već u školskom dvorištu.

- Redovno učestvujemo u akciji Gradske uprave “Biramo najuređenije školsko dvorište” gdje smo do sada osvajali prvo, drugo i treće mjesto. Kroz akciju “Jedno dijete - jedan cvijet”, učenici u proljeće donose ukrasnu biljku koju posade u dvorištu što doprinosi ljepšem izgledu dvorišta i već pozitivno utiče na razvoj ekološke svijesti - istakla je Savić Knežević.

Ukazala je da velike količine otpada predstavljaju problem današnjice, ali da se u ovoj  školi čine napori da se problem ublaži ukazujući na značaj reciklaže.

- Svake godine organizujemo akciju sakupljanja starog papira, koji se potom odvozi na reciklažu, u dvorištu se nalaze kontejneri, a u prostorijama škole kante za papirni i plastični otpad - zaključila Savić Knežević.

Pored ove škole, sa područja grada učestvuje i OŠ “Ivo Andrić”.

Javni poziv

Učešće OŠ “Branko Ćopić” u projektu “Misli o prirodi” započelo je u oktobru prošle godine prijavom na javni poziv za osnovne i srednje škole za primjenu sertifikacijskog mehanizma eko-škola u BiH.

- Sve aktivnosti koje smo planirali da realizujemo imaju za cilj da postanemo sertifikovana eko-škola čije će djelovanje biti zasnovano na ekološkim principima i da kao takvi budemo dobar primjer i putokaz generacijama koje dolaze - rekla je Savić Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana