Ученици бањалучке ОШ “Јован Цвијић” обишли органску фарму: О здравој исхрани уче од малих ногу

Јана Кезић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Шта је органска производња, како се вози трактор, суши трава и хране животиње, те на који начин се гаје и беру парадајз, краставац, паприке и тиквице, имали су прилику да виде и науче ученици четвртог разреда бањалучке Основне школе “Јован Цвијић”, који су у петак посјетили фарму “Еко ДМ” у насељу Дебељаци.

Весели и узбуђени малишани су се за час посла растрчали по фарми, а радозналост да све виде одвела их је у пластенике и штале. Ученик Вељко, који је био препун утисака, каже да му се на фарми највише свидио чери парадајз.

- Прије него што смо дошли на фарму учитељица нам је причала о органској производњи и упамтио сам да је то храна која се прави само од онога што је природно и да нема ништа прскано - казао је Вељко.

Са друге стране, маленој Хани су биле најзанимљивије животиње.

- Учили смо шта је органска производња и било ми је забавно, а највише сам уживала док сам гледала козе и краве - казала је она.

Ни њена другарица Дуња није крила усхићење, а одушевили су је послови у башти и око животиња.

Учитељица у Основној школи “Јован Цвијић” Јадранка Шуковић каже да је обилазак фарме “Еко ДМ” предивно искуство.

- Дјеци је увијек занимљиво када изађу из учионице и када имамо практичну наставу на којој се сусрећу са конкретним стварима и тога би требало да буде више - рекла је Шуковићева. Додала је да поједини малишана до сада нису имали прилику да виде неке домаће животиње.

- Они су одушевљени и било им је лијепо. Срећни су јер су уживали у природи и видјели нешто ново - казала је Шуковићева.

Госпана Трипић из Бањалуке, која са супругом води фарму “Еко ДМ”, каже да јој је веома драго што су дјеца посјетила њихово имање.

- Прије свега смо ово правили за нас и нашу дјецу и драго нам је када дођу и друга дјеца у посјету, јер је веома битно да се од малих ногу уче здравој исхрани - казала је Трипићева, која је нагласила да имају сертификат за органску биљну и сточарску производњу.

Додала је да је органска производња нешто компликованија од конвенционалне.

- Упркос томе, предности органске производње су огромне јер се штите природа и околина. Људи често погрешно тумаче квалитет поврћа, јер сматрају ако је крупно и без икакве флекице да је здраво - закључила је она.

Начелница Одјељења за органску производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Драгана Зец за “Глас Српске” каже да ће искуство са фарме дјеци бити корисно, јер је веома битно да се малишанима већ у предшколском узрасту почне причати о здравој исхрани.

- Према подацима љекара, дјеца су већ у првом и другом разреду изузетно гојазна и због тога је битно да уче да користе здраве  намирнице  - казала је Зец.

“Органик фест Републике Српске”

Драгана Зец каже да ће 29. септембра у бањалучком Тржном центру “Делта планет” почети “Органик фест Републике Српске”.

- На сајму ће своје производе излагати органски произвођачи из Српске, ФБиХ, али и Србије и Хрватске. Осим тога, одређени тематски дио биће одржан у Привредној комори РС гдје ћемо разговарати о законским прописима и ономе шта чека наше произвођаче у наредном периоду - казала је Зец. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана