Učenici banjalučke OŠ “Jovan Cvijić” obišli organsku farmu: O zdravoj ishrani uče od malih nogu

Jana Kezić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Šta je organska proizvodnja, kako se vozi traktor, suši trava i hrane životinje, te na koji način se gaje i beru paradajz, krastavac, paprike i tikvice, imali su priliku da vide i nauče učenici četvrtog razreda banjalučke Osnovne škole “Jovan Cvijić”, koji su u petak posjetili farmu “Eko DM” u naselju Debeljaci.

Veseli i uzbuđeni mališani su se za čas posla rastrčali po farmi, a radoznalost da sve vide odvela ih je u plastenike i štale. Učenik Veljko, koji je bio prepun utisaka, kaže da mu se na farmi najviše svidio čeri paradajz.

- Prije nego što smo došli na farmu učiteljica nam je pričala o organskoj proizvodnji i upamtio sam da je to hrana koja se pravi samo od onoga što je prirodno i da nema ništa prskano - kazao je Veljko.

Sa druge strane, malenoj Hani su bile najzanimljivije životinje.

- Učili smo šta je organska proizvodnja i bilo mi je zabavno, a najviše sam uživala dok sam gledala koze i krave - kazala je ona.

Ni njena drugarica Dunja nije krila ushićenje, a oduševili su je poslovi u bašti i oko životinja.

Učiteljica u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” Jadranka Šuković kaže da je obilazak farme “Eko DM” predivno iskustvo.

- Djeci je uvijek zanimljivo kada izađu iz učionice i kada imamo praktičnu nastavu na kojoj se susreću sa konkretnim stvarima i toga bi trebalo da bude više - rekla je Šukovićeva. Dodala je da pojedini mališana do sada nisu imali priliku da vide neke domaće životinje.

- Oni su oduševljeni i bilo im je lijepo. Srećni su jer su uživali u prirodi i vidjeli nešto novo - kazala je Šukovićeva.

Gospana Tripić iz Banjaluke, koja sa suprugom vodi farmu “Eko DM”, kaže da joj je veoma drago što su djeca posjetila njihovo imanje.

- Prije svega smo ovo pravili za nas i našu djecu i drago nam je kada dođu i druga djeca u posjetu, jer je veoma bitno da se od malih nogu uče zdravoj ishrani - kazala je Tripićeva, koja je naglasila da imaju sertifikat za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju.

Dodala je da je organska proizvodnja nešto komplikovanija od konvencionalne.

- Uprkos tome, prednosti organske proizvodnje su ogromne jer se štite priroda i okolina. Ljudi često pogrešno tumače kvalitet povrća, jer smatraju ako je krupno i bez ikakve flekice da je zdravo - zaključila je ona.

Načelnica Odjeljenja za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Dragana Zec za “Glas Srpske” kaže da će iskustvo sa farme djeci biti korisno, jer je veoma bitno da se mališanima već u predškolskom uzrastu počne pričati o zdravoj ishrani.

- Prema podacima ljekara, djeca su već u prvom i drugom razredu izuzetno gojazna i zbog toga je bitno da uče da koriste zdrave  namirnice  - kazala je Zec.

“Organik fest Republike Srpske”

Dragana Zec kaže da će 29. septembra u banjalučkom Tržnom centru “Delta planet” početi “Organik fest Republike Srpske”.

- Na sajmu će svoje proizvode izlagati organski proizvođači iz Srpske, FBiH, ali i Srbije i Hrvatske. Osim toga, određeni tematski dio biće održan u Privrednoj komori RS gdje ćemo razgovarati o zakonskim propisima i onome šta čeka naše proizvođače u narednom periodu - kazala je Zec. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana