У току градња водовода у Лазареву и Горњој Пискавици те резервоара у Чесми: Стиже вода за 10.000 становника

Илијана Божић
У току градња водовода у Лазареву и Горњој Пискавици те резервоара у Чесми: Стиже вода за 10.000 становника

Изградња нових водовода, у оквиру великог пројекта под називом “Вода 1” почела је јуче у Лазареву 2, и то у Кајмакчаланској и Шумадијској улици.

Из Одјељења за комуналне послове су истакли да се захваљујући  повољним временским условима, увелико ради на изградњи водовода у више приградских насеља и села, те да су јуче радови проширени и градско подручје почетком радова на два мања водоводна крака.

- Такође, у оквиру пројекта “Вода 1”, јесенас су почели радови и на градњи великог резервоара у горњем дијелу Чесме, који ће коначно ријешити проблем водоснабдијевања овог насеља, те на изградњи цјевовода према Горњој Пискавици из правца Голеша - рекли су из овог одјељења.

Нагласили су да је резервоар у Чесми предвиђен за запремину од 500 кубика, што ће, по предстојећој изградњи водоводне мреже, обезбиједити стабилно водоснабдијевање за више од 500 домаћинстава у овом крају.

- До сада је изведено око 40 одсто радова на изградњи резервоара са пумпном станицом, док је на изградњи цјевовода према Горњој Пискавици положено око 4,5 километара цјевовода - казали су из одјељења.

Додали су да ће радови у Чесми коштати 2,8 милиона КМ, а осим горњих дијелова насеља, овим пројектом ће вода доћи и до више сусједних села на подручју лакташке општине.

- У Горњој Пискавици биће грађена два водовода. Један у правцу Горње Пискавице са завршетком у селу Бузаџије, те други правац Радосавска-Славићка. То је и почетак сљедеће фазе пројекта “Црно врело” што је од велике важности за становништво овог краја - рекли су из одјељења.

Наставља се и градња водоводне мреже и новог резервоара на правцу од  “Звијезде” ка Горњој Пискавици преко Јовића, Чокора, Карауле, Клупа до Бузаџија.

- Овим пројектом биће обезбијеђена вода за 750 домаћинстава, а вриједност  је 2,5 милиона КМ. За пројекат “Вода 1” биће издвојено 7,8 милиона КМ, чиме би требало да се изгради укупно 56 километара нове водоводне мреже за 2.450 домаћинстава са нешто мање од 10.000 становника - казали су из одјељења.

 

 “Вода 2”

Из Одјељења за комуналне послове су нагласили да на прољеће треба да почне и реализација великог пројекта “Вода 2”, вриједног 12 милиона КМ.

- Биће изграђено 50 километара нових водовода и канализације. У припреми је и “Вода 3”, који ће бити финансиран бесповратним средствима ЕУ. Сви ови пројекти реализују се са циљем да у року од три године више од 95 одсто становништва на територији града добије стабилно водоснабдијевање - рекли су из Одјељења за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана