U toku gradnja vodovoda u Lazarevu i Gornjoj Piskavici te rezervoara u Česmi: Stiže voda za 10.000 stanovnika

Ilijana Božić
U toku gradnja vodovoda u Lazarevu i Gornjoj Piskavici te rezervoara u Česmi: Stiže voda za 10.000 stanovnika

Izgradnja novih vodovoda, u okviru velikog projekta pod nazivom “Voda 1” počela je juče u Lazarevu 2, i to u Kajmakčalanskoj i Šumadijskoj ulici.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su istakli da se zahvaljujući  povoljnim vremenskim uslovima, uveliko radi na izgradnji vodovoda u više prigradskih naselja i sela, te da su juče radovi prošireni i gradsko područje početkom radova na dva manja vodovodna kraka.

- Takođe, u okviru projekta “Voda 1”, jesenas su počeli radovi i na gradnji velikog rezervoara u gornjem dijelu Česme, koji će konačno riješiti problem vodosnabdijevanja ovog naselja, te na izgradnji cjevovoda prema Gornjoj Piskavici iz pravca Goleša - rekli su iz ovog odjeljenja.

Naglasili su da je rezervoar u Česmi predviđen za zapreminu od 500 kubika, što će, po predstojećoj izgradnji vodovodne mreže, obezbijediti stabilno vodosnabdijevanje za više od 500 domaćinstava u ovom kraju.

- Do sada je izvedeno oko 40 odsto radova na izgradnji rezervoara sa pumpnom stanicom, dok je na izgradnji cjevovoda prema Gornjoj Piskavici položeno oko 4,5 kilometara cjevovoda - kazali su iz odjeljenja.

Dodali su da će radovi u Česmi koštati 2,8 miliona KM, a osim gornjih dijelova naselja, ovim projektom će voda doći i do više susjednih sela na području laktaške opštine.

- U Gornjoj Piskavici biće građena dva vodovoda. Jedan u pravcu Gornje Piskavice sa završetkom u selu Buzadžije, te drugi pravac Radosavska-Slavićka. To je i početak sljedeće faze projekta “Crno vrelo” što je od velike važnosti za stanovništvo ovog kraja - rekli su iz odjeljenja.

Nastavlja se i gradnja vodovodne mreže i novog rezervoara na pravcu od  “Zvijezde” ka Gornjoj Piskavici preko Jovića, Čokora, Karaule, Klupa do Buzadžija.

- Ovim projektom biće obezbijeđena voda za 750 domaćinstava, a vrijednost  je 2,5 miliona KM. Za projekat “Voda 1” biće izdvojeno 7,8 miliona KM, čime bi trebalo da se izgradi ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika - kazali su iz odjeljenja.

 

 “Voda 2”

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su naglasili da na proljeće treba da počne i realizacija velikog projekta “Voda 2”, vrijednog 12 miliona KM.

- Biće izgrađeno 50 kilometara novih vodovoda i kanalizacije. U pripremi je i “Voda 3”, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU. Svi ovi projekti realizuju se sa ciljem da u roku od tri godine više od 95 odsto stanovništva na teritoriji grada dobije stabilno vodosnabdijevanje - rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana