У ОШ “Иво Андрић” кликом до лектире и нових знања

Илијана Божић
У ОШ “Иво Андрић” кликом до лектире и нових знања

Епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона затворила је школе, али није спријечила учитеље, наставнике и библиотекаре Основне школе “Иво Андрић” да ђацима пренесу знање и у тешким данима.

На веб-сајту школе објављена су издања лектира од другог до деветог разреда, а један клик довољан је да ученици дођу до квалитетних штива, те на користан начин испуне вријеме проведено у кућама.

Пројекат дигиталне библиотеке покренула је библиотекарка Јелена Јоветић са жељом да дјеца имају приступ лектирама које су им неопходне.

- Циљ нам је био да и у овој ситуацији ђаци имају могућност да читају. Са доступних интернет сајтова преузели смо књиге у ПДФ формату и поставили их на сајт наше школе - рекла је Јоветићева.

Она је нагласила да дигитална библиотека већ има доста посјета, те да ученици увелико користе ову могућност.

- Примјетно је да више читају дјеца у разредној настави, односно млађи ђаци. Најчитаније су лектире “Мали принц”, “Доживљаји мачка Тоше”, “Орлови рано лете”, те приповијетке Иве Андрића - казала је Јоветићева.

Истакла је да је пројекат тек на почетку, те да ће у наредном периоду настојати да обогате онлајн библиотеку лектирама, али и информативним рубрикама, као што је “Вјеровали или не”.

- Планирамо да за првачиће поставимо занимљиве сликовнице како би и они могли да уживају у нашој библиотеци. Надам се да ће тренутна ситуација подстаћи ученике да више читају, али и да учествују у онлајн настави и програму - рекла је Јоветићева.

Ђацима је поручила да читају све што је препоручено њиховом узрасту, јер ће на тај начин стећи нова сазнања и обогатити рјечник.

Директорица ОШ “Иво Андрић” Жељка Опачић истакла је да се употребом савремених технологија, виртуелних учионица, сајта школе и свакодневне наставе на даљину, која се реализује на програму РТРС-а, просвјетни радници труде да ђаци уче изван школе.

- Сигурна сам да смо схватили да је овај вид наставе једино могућ и изводљив, али и обавезујући. Већина ученика је била марљива, учила и савјесно обављала задатке. Нека ово буде изазов за све нас - рекла је Опачићева.

Она је додала да је заједнички интерес како наставника, тако ученика и родитеља да испрате ову школску годину на најбољи могући начин.

Преузимање

Наставник информатике и техничког образовања Ранко Ковачевић, који је задужен за одржавање сајта школе, поставио је на сајт књиге које је припремила библиотекарка.

- Додатно ћемо допунити библиотеку у наредном периоду. Захваљујући “Ворд прес” платформи постављање и преузимање књига функционише на једноставан начин. Лектире су категорисане по разредима, тако да је довољан један клик да се пронађе и преузме тражени садржај - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана