U OŠ “Ivo Andrić” klikom do lektire i novih znanja

Ilijana Božić
U OŠ “Ivo Andrić” klikom do lektire i novih znanja

Epidemiološka situacija izazvana virusom korona zatvorila je škole, ali nije spriječila učitelje, nastavnike i bibliotekare Osnovne škole “Ivo Andrić” da đacima prenesu znanje i u teškim danima.

Na veb-sajtu škole objavljena su izdanja lektira od drugog do devetog razreda, a jedan klik dovoljan je da učenici dođu do kvalitetnih štiva, te na koristan način ispune vrijeme provedeno u kućama.

Projekat digitalne biblioteke pokrenula je bibliotekarka Jelena Jovetić sa željom da djeca imaju pristup lektirama koje su im neophodne.

- Cilj nam je bio da i u ovoj situaciji đaci imaju mogućnost da čitaju. Sa dostupnih internet sajtova preuzeli smo knjige u PDF formatu i postavili ih na sajt naše škole - rekla je Jovetićeva.

Ona je naglasila da digitalna biblioteka već ima dosta posjeta, te da učenici uveliko koriste ovu mogućnost.

- Primjetno je da više čitaju djeca u razrednoj nastavi, odnosno mlađi đaci. Najčitanije su lektire “Mali princ”, “Doživljaji mačka Toše”, “Orlovi rano lete”, te pripovijetke Ive Andrića - kazala je Jovetićeva.

Istakla je da je projekat tek na početku, te da će u narednom periodu nastojati da obogate onlajn biblioteku lektirama, ali i informativnim rubrikama, kao što je “Vjerovali ili ne”.

- Planiramo da za prvačiće postavimo zanimljive slikovnice kako bi i oni mogli da uživaju u našoj biblioteci. Nadam se da će trenutna situacija podstaći učenike da više čitaju, ali i da učestvuju u onlajn nastavi i programu - rekla je Jovetićeva.

Đacima je poručila da čitaju sve što je preporučeno njihovom uzrastu, jer će na taj način steći nova saznanja i obogatiti rječnik.

Direktorica OŠ “Ivo Andrić” Željka Opačić istakla je da se upotrebom savremenih tehnologija, virtuelnih učionica, sajta škole i svakodnevne nastave na daljinu, koja se realizuje na programu RTRS-a, prosvjetni radnici trude da đaci uče izvan škole.

- Sigurna sam da smo shvatili da je ovaj vid nastave jedino moguć i izvodljiv, ali i obavezujući. Većina učenika je bila marljiva, učila i savjesno obavljala zadatke. Neka ovo bude izazov za sve nas - rekla je Opačićeva.

Ona je dodala da je zajednički interes kako nastavnika, tako učenika i roditelja da isprate ovu školsku godinu na najbolji mogući način.

Preuzimanje

Nastavnik informatike i tehničkog obrazovanja Ranko Kovačević, koji je zadužen za održavanje sajta škole, postavio je na sajt knjige koje je pripremila bibliotekarka.

- Dodatno ćemo dopuniti biblioteku u narednom periodu. Zahvaljujući “Vord pres” platformi postavljanje i preuzimanje knjiga funkcioniše na jednostavan način. Lektire su kategorisane po razredima, tako da je dovoljan jedan klik da se pronađe i preuzme traženi sadržaj - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana