У оквиру Дома “Рада Врањешевић” ускоро нова услуга за дјецу са потешкоћама у развоју: “Предах” отвара врата почетком идуће године

Јелена Стојишић
У оквиру Дома “Рада Врањешевић” ускоро нова услуга за дјецу са потешкоћама у развоју: “Предах” отвара врата почетком идуће године

БАЊАЛУКА - Дневни центар “Предах”, у оквиру Дома “Рада Врањешевић” отвориће почетком фебруара сљедеће године своја врата за дјецу са потешкоћама у развоју, гдје ће им бити обезбијеђене савремене терапије и стручна лица која ће радити са њима.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор дома Владимир Кајкут и казао да је коначно обезбијеђен новац за адаптацију и реконструкцију простора намијењеног за тај центар.

- То морамо да прилагодимо и лицима са инвалидитетом, с обзиром на то да ћемо имати категорију дјеце са потешкоћама у развоју. Ријеч је о обимнијим радовима, а уграђиваћемо и лифт, који ће повезати дневни центар са јаслицама, гдје имамо медицинско особље - казао је Кајкут.

Додао је да, према главном пројекту, за реконструкцију тог простора на располагању имају 100.000 КМ.

- Та средства су коначно обезбијеђена од Министарства здравља и социјалне заштите, а ми сада морамо да спроведемо тендер - казао је Кајкут и додао да би на тај начин заокружили спектар услуга које пружају.

Нагласио је да су аплицирали и за пројекат за сензорну собу, која би била интегрисана унутар простора дневног центра, гдје су планирали да направе један вид сензорне терапије.

Истакао је да би родитељи дјецу могли да доводе на третман, а са њима би били дефектолози, психолози и медицинско особље.

- Услуга обухвата дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју за цијелу територију града Бањалуке, али и околне општине и родитељи могу дјецу да доведу на дневни и вишедневни смјештај - каза је Кајкут.

Дјеца ће ту моћи бити осам сати дневно, рекао је он, али ако буде потребе и могућности, рад може бити проширен и у двије смјене, у зависности од родитеља који раде.

Услуга центра “Предах” омогућаваће смјештај дјетета највише 45 дана у току године.

-  То може трајати најдуже десет дана у континуитету за дјецу и младе без/са сметњама у развоју, узраста од пет до 18 година, а смјештајни капацитет је десет корисника истовремено - рекао је Кајкут.

Прихватилиште

Према ријечима Владимира Кајкута прошле године је у њиховим просторијама отворено прихватилиште намијењено дјеци жртвама породичног насиља.

- Тренутни смјештајни капацитет је шест особа, а цијена је 25 марака по особи дневно. У прихватилишту могу боравити неколико дана, док Центар за социјални рад не одлучи да ли се дјеца враћају у биолошку породицу или ће бити смјештена у другу установу - казао је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана