U okviru Doma “Rada Vranješević” uskoro nova usluga za djecu sa poteškoćama u razvoju: “Predah” otvara vrata početkom iduće godine

Jelena Stojišić
U okviru Doma “Rada Vranješević” uskoro nova usluga za djecu sa poteškoćama u razvoju: “Predah” otvara vrata početkom iduće godine

BANjALUKA - Dnevni centar “Predah”, u okviru Doma “Rada Vranješević” otvoriće početkom februara sljedeće godine svoja vrata za djecu sa poteškoćama u razvoju, gdje će im biti obezbijeđene savremene terapije i stručna lica koja će raditi sa njima.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” direktor doma Vladimir Kajkut i kazao da je konačno obezbijeđen novac za adaptaciju i rekonstrukciju prostora namijenjenog za taj centar.

- To moramo da prilagodimo i licima sa invaliditetom, s obzirom na to da ćemo imati kategoriju djece sa poteškoćama u razvoju. Riječ je o obimnijim radovima, a ugrađivaćemo i lift, koji će povezati dnevni centar sa jaslicama, gdje imamo medicinsko osoblje - kazao je Kajkut.

Dodao je da, prema glavnom projektu, za rekonstrukciju tog prostora na raspolaganju imaju 100.000 KM.

- Ta sredstva su konačno obezbijeđena od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a mi sada moramo da sprovedemo tender - kazao je Kajkut i dodao da bi na taj način zaokružili spektar usluga koje pružaju.

Naglasio je da su aplicirali i za projekat za senzornu sobu, koja bi bila integrisana unutar prostora dnevnog centra, gdje su planirali da naprave jedan vid senzorne terapije.

Istakao je da bi roditelji djecu mogli da dovode na tretman, a sa njima bi bili defektolozi, psiholozi i medicinsko osoblje.

- Usluga obuhvata dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju za cijelu teritoriju grada Banjaluke, ali i okolne opštine i roditelji mogu djecu da dovedu na dnevni i višednevni smještaj - kaza je Kajkut.

Djeca će tu moći biti osam sati dnevno, rekao je on, ali ako bude potrebe i mogućnosti, rad može biti proširen i u dvije smjene, u zavisnosti od roditelja koji rade.

Usluga centra “Predah” omogućavaće smještaj djeteta najviše 45 dana u toku godine.

-  To može trajati najduže deset dana u kontinuitetu za djecu i mlade bez/sa smetnjama u razvoju, uzrasta od pet do 18 godina, a smještajni kapacitet je deset korisnika istovremeno - rekao je Kajkut.

Prihvatilište

Prema riječima Vladimira Kajkuta prošle godine je u njihovim prostorijama otvoreno prihvatilište namijenjeno djeci žrtvama porodičnog nasilja.

- Trenutni smještajni kapacitet je šest osoba, a cijena je 25 maraka po osobi dnevno. U prihvatilištu mogu boraviti nekoliko dana, dok Centar za socijalni rad ne odluči da li se djeca vraćaju u biološku porodicu ili će biti smještena u drugu ustanovu - kazao je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana