У Бањалуци за девет мјесеци евидентирано 9,9 одсто мање кривичних дјела

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- На подручју Полицијске управе Бањалука у периоду јануар-септембар ове године евидентирано је за 9,9 одсто мање кривичних дјела него у истом периоду прошле године, речено је на конференцији за новинаре ове управе.

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић рекао је да је, због ситуације у вези са вируса корона, повећан број случајева нарушавања јавног реда и мира за 155,2 одсто, а односи се на прекршаје из члана Закона о јавном реду и миру ограничење кретања на одређеном простору.

"Број саобраћајних незгода је у паду за 9,1 одсто, а број смртно страдалих лица у саобраћајним несрећама смањен је за 48 одсто. Погинуло је 14 лица, док је у упоредном лањском периоду погинуло 27 лица", навео је Бркић.

Према његовим ријечима, укупно је ријешено 83,5 одсто кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 67,4 одсто кривичних дјела, док нема евидентираних кривичних дјела веће друштвене опасности.

Бркић је навео да су кривична дјела разбојништва у паду за 50 одсто у односу на упоредни период 2019. године.

"Тешке крађе су у паду за 26,1 одсто, као и кривична дјела у вези са крађом моторних возила за 48 одсто. Реализовано је 15 акција из области криминалитета, 48 акција из области јавног реда и мира, 20 акција из области безбједности саобраћаја, успјешно је обезбијеђено 135 јавних окупљања и 306 спортских приредби", прецизирао је Бркић.

Он је нагласио да су полицијски службеници Полицијске управе Бањалука били ангажовани на спровођењу Уредбе са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, те пружању асистенција надлежним органима приликом провјере поштивања изречених мјера самоизолације грађана.

Бркић каже да је у посматраном периоду у транзитном кретању кроз подручје у надлежности Полицијске управе Бањалука евидентиран 11.031 мигрант.

Он је оцијенио задовољавајућим стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић рекао је да су на подручју Управе евидентирана 1.282 кривична дјела, што је мање за 9,9 одсто у односу на упоредни период 2019. године.

Укупно је ријешено 1.108 кривичних дјела или 83,5 одсто, а по непознатом извршиоцу расвијетљена су 452 кривична дјела или 67,4 одсто.

"Из области општег криминалитета евидентирано је 1.139 кривичних дјела, што је за 4,8 одсто мање у односу на упоредни период, а ријешеност ових кривичних дјела износи 81,8 одсто", навео је он.

Према његовим ријечима, пријављено је 67 кривичних дјела против живота и тијела, а расвијетљеност ових кривичних дјела је 98,5 одсто.

"Евидентирано је једно убиство у јануару, које је ријешено. Евидентирано је 661 имовинско кривично дјело, што је мање за 16,4 одсто у односу на упоредни период", рекао је Стојчић.

У посматраном периоду евидентирано је осам разбојништава, што је мање за 50 одсто у односу на исти период 2019. године. Смањен је и број тешких крађа за 26 одсто, као и крађа моторних возила за 48 одсто.

У области злоупотребе дроге откривено је 31 кривично дјело, због којих је надлежном тужилаштву достављено 30 извјештаја којима је обухваћено 40 осумњичених лица. Поднесено је 146 захтјева за покретање прекршајног поступка, против 151 лица.

Стојичић је истакао да је из области криминалитета спроведено 15 оперативних акција под кодним називима "Видиковац", "Ескорт два", "Парма", "Парма два", "Зевс", "Дивер", "Ада","Тег", "Алфа два", "Фејс", "Досије".

Осим тога, спроведене су три оперативне акције међународног карактера кодних назива "Пангеа осам" која је усмјерена на спречавање нелегалне производње, трговине и стављања у промет кривотворених лијекова и медицинских средстава и "Номад 2020" која је усмјерена на контролу кретања миграната и "Тундер 2020" која је усмјерена на спречавање кривичних дјела незаконитог лова, у оквиру којих је слободе лишено 41 лице и расвијетљена су 84 кривична дјела.

"У оквиру оперативних акција одузето је 40,3 килограма марихуане, 1.277 грама кокаина, 370,4 грама спида, 144 комада екстазија, 146 грама канабис сјеменки, 197 комада медицинске дроге, 2,89 грама хероина, 44 комада канабис стабљика, више мрвилица за опојну дрогу, мобилних телефона као и других предмета који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела", навео је он.

У области привредног криминалитета откривено је 67 кривичних дјела и поднесено 39 извјештаја против 50 лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 1.978.000 КМ.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић навео је да је у временском периоду јануар – септембар евидентиран 1.761 случај нарушавања јавног реда и мира, више за 155,2 одсто, у односу на упоредни период. Евидентирано је 2.020 прекршаја, што је више за 121,7 одсто у односу на исти период прошле године.

Он је појаснио да се повећање односи на прекршаје из члана Закона о јавном реду и миру ограничење кретања на одређеном простору, због ситуације која је настала усљед ширења вируса корона.

"Евидентирано је 2.759 саобраћајних незгода, што је мање за 9,1 одсто у односу на исти период прошле године. У овим саобраћајним несрећама погинуло је 14 лица, што је мање за 48,1 одсто у односу на упоредни период 2019. године", прецизирао је Стакић.

Према његовим ријечима, из саобраћаја су искључена 643 возила, 3.115 возача, од којих 2.539 због управљања возилом под дејством алкохола, 17 под дејством дроге, без положеног возачког испита 398, а из осталих разлога 161.

"Евидентирано је 216 пожара, а у упоредном периоду је евидентиран 201 пожар. У пожарима су смртно страдала три лица и причињена је материјална штета од око 265.000 КМ", навео је Стакић.

Бркић је рекао да је контрола поштовања мјера у вези са ношењем заштитних маски на отвореном простору у надлежности Комуналне полиције и инспекције.

Када је ријеч о предизборним скуповима, он је навео да је свако ко организује јавни скуп дужан да га пријави у складу са Законом о јавном окупљању у уредно прописаном времену и на уредно прописаном мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана