U Banjaluci za devet mjeseci evidentirano 9,9 odsto manje krivičnih djela

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Na području Policijske uprave Banjaluka u periodu januar-septembar ove godine evidentirano je za 9,9 odsto manje krivičnih djela nego u istom periodu prošle godine, rečeno je na konferenciji za novinare ove uprave.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je da je, zbog situacije u vezi sa virusa korona, povećan broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 155,2 odsto, a odnosi se na prekršaje iz člana Zakona o javnom redu i miru ograničenje kretanja na određenom prostoru.

"Broj saobraćajnih nezgoda je u padu za 9,1 odsto, a broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nesrećama smanjen je za 48 odsto. Poginulo je 14 lica, dok je u uporednom lanjskom periodu poginulo 27 lica", naveo je Brkić.

Prema njegovim riječima, ukupno je riješeno 83,5 odsto krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 67,4 odsto krivičnih djela, dok nema evidentiranih krivičnih djela veće društvene opasnosti.

Brkić je naveo da su krivična djela razbojništva u padu za 50 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine.

"Teške krađe su u padu za 26,1 odsto, kao i krivična djela u vezi sa krađom motornih vozila za 48 odsto. Realizovano je 15 akcija iz oblasti kriminaliteta, 48 akcija iz oblasti javnog reda i mira, 20 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbijeđeno 135 javnih okupljanja i 306 sportskih priredbi", precizirao je Brkić.

On je naglasio da su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka bili angažovani na sprovođenju Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te pružanju asistencija nadležnim organima prilikom provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije građana.

Brkić kaže da je u posmatranom periodu u tranzitnom kretanju kroz područje u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka evidentiran 11.031 migrant.

On je ocijenio zadovoljavajućim stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić rekao je da su na području Uprave evidentirana 1.282 krivična djela, što je manje za 9,9 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine.

Ukupno je riješeno 1.108 krivičnih djela ili 83,5 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljena su 452 krivična djela ili 67,4 odsto.

"Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 1.139 krivičnih djela, što je za 4,8 odsto manje u odnosu na uporedni period, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 81,8 odsto", naveo je on.

Prema njegovim riječima, prijavljeno je 67 krivičnih djela protiv života i tijela, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 98,5 odsto.

"Evidentirano je jedno ubistvo u januaru, koje je riješeno. Evidentirano je 661 imovinsko krivično djelo, što je manje za 16,4 odsto u odnosu na uporedni period", rekao je Stojčić.

U posmatranom periodu evidentirano je osam razbojništava, što je manje za 50 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Smanjen je i broj teških krađa za 26 odsto, kao i krađa motornih vozila za 48 odsto.

U oblasti zloupotrebe droge otkriveno je 31 krivično djelo, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 30 izvještaja kojima je obuhvaćeno 40 osumnjičenih lica. Podneseno je 146 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, protiv 151 lica.

Stojičić je istakao da je iz oblasti kriminaliteta sprovedeno 15 operativnih akcija pod kodnim nazivima "Vidikovac", "Eskort dva", "Parma", "Parma dva", "Zevs", "Diver", "Ada","Teg", "Alfa dva", "Fejs", "Dosije".

Osim toga, sprovedene su tri operativne akcije međunarodnog karaktera kodnih naziva "Pangea osam" koja je usmjerena na sprečavanje nelegalne proizvodnje, trgovine i stavljanja u promet krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava i "Nomad 2020" koja je usmjerena na kontrolu kretanja migranata i "Tunder 2020" koja je usmjerena na sprečavanje krivičnih djela nezakonitog lova, u okviru kojih je slobode lišeno 41 lice i rasvijetljena su 84 krivična djela.

"U okviru operativnih akcija oduzeto je 40,3 kilograma marihuane, 1.277 grama kokaina, 370,4 grama spida, 144 komada ekstazija, 146 grama kanabis sjemenki, 197 komada medicinske droge, 2,89 grama heroina, 44 komada kanabis stabljika, više mrvilica za opojnu drogu, mobilnih telefona kao i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela", naveo je on.

U oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 67 krivičnih djela i podneseno 39 izvještaja protiv 50 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 1.978.000 KM.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić naveo je da je u vremenskom periodu januar – septembar evidentiran 1.761 slučaj narušavanja javnog reda i mira, više za 155,2 odsto, u odnosu na uporedni period. Evidentirano je 2.020 prekršaja, što je više za 121,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

On je pojasnio da se povećanje odnosi na prekršaje iz člana Zakona o javnom redu i miru ograničenje kretanja na određenom prostoru, zbog situacije koja je nastala usljed širenja virusa korona.

"Evidentirano je 2.759 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 9,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovim saobraćajnim nesrećama poginulo je 14 lica, što je manje za 48,1 odsto u odnosu na uporedni period 2019. godine", precizirao je Stakić.

Prema njegovim riječima, iz saobraćaja su isključena 643 vozila, 3.115 vozača, od kojih 2.539 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 17 pod dejstvom droge, bez položenog vozačkog ispita 398, a iz ostalih razloga 161.

"Evidentirano je 216 požara, a u uporednom periodu je evidentiran 201 požar. U požarima su smrtno stradala tri lica i pričinjena je materijalna šteta od oko 265.000 KM", naveo je Stakić.

Brkić je rekao da je kontrola poštovanja mjera u vezi sa nošenjem zaštitnih maski na otvorenom prostoru u nadležnosti Komunalne policije i inspekcije.

Kada je riječ o predizbornim skupovima, on je naveo da je svako ko organizuje javni skup dužan da ga prijavi u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u uredno propisanom vremenu i na uredno propisanom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana