У Бањалуци откривена биста маршалу Георгију Жукову

Срна
У Бањалуци откривена биста маршалу Георгију Жукову

БАЊАЛУКА - Спомен-биста совјетског војсковође и маршала Георгија Константиновича Жукова откривена је данас у Бањалуци поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом, чиме је означен завршетак Другог свјетског рата у Европи.

Спомен-бисту на Тргу палих бораца открили су амбасадор Русије у Бих Игор Калабухов и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, те у част свих бораца положили вијенце, саопштено је из Градске управе.


Калабухов је изразио је задовољство што има прилику да присуствује историјском догађају и за Бањалуку, али и за Русију - откривању бисте истакнутом војсковођи Жукову.

"Памћење његове улоге и хероизма се пажљиво чува у Русији, а ова биста је убједљив доказ да је Жуков битан и за српски народ", рекао је Калабухов обраћајући се након откривања бисте.

Он је оцијенио да покушаји искривљења историје треба да буду спријечени, што је и дуг насљедника заједничке побједе. "У том ставу смо јединствени", додао је руски амбасадор.

Он је захвалио за овај изузетно значајан пројекат, те пријатељски гест који ће несумњиво допринијети јачању културне сарадње, као и додатном духовном зближавању руског и српског народа.

"Посебно високо цијенимо да људи у Републици Српској његују културу сјећања и да се залажу за очување историјске истине о Другом свјетском рату", навео је Калабухов.

Станивуковић је навео да је постављање бисте маршалу Жукову прилика да се у Бањалуци истакне слободарске традиција братских народа – руског и српског.

Он је навео да је данашњи састанак са Калабуховим био прилика да се размијене мишљења и ставови о свим актуелним питањима у вези са локалним развојем у Републици Српској и БиХ, могућностима сарадње, као и да се изрази обострана жеља за наставком успјешне сарадње града Бањалука са Амбасадом Русије у БиХ.

Из Градске управе су навели да маршал Жуков представља дио историјских личности које ни у једном моменту нису поклекнуле пред непријатељем и захваљујући којима данас српски народ живи у слободи.

Маршал Жуков био је војсковођа који је прошао све степенице војне службе, од обичног војника до маршала, а упркос бројним повредама и болестима никада се није предавао и себе је у потпуности ставио у службу своје земље и народа.

Управо из тог разлога, давани су му увијек најтежи задаци и под његовим руководством Црвена армија је побиједила до тада неуништив Вермахт код Москве.

Одбранивши Москву, а касније и Лењинград, генерал је учинио нешто што са данашње перспективе изгледа па готово немогуће, а свако његово ратно достигнуће представља спој невјероватне храбрости и пожртвованости.

Многи западни војни историчари Жукова стављају у исти ред са Александром Великим и Наполеоном јер су његове заслуге у Другом свјетском рату непроцјењиве и огромне.

Преминуо је у 78. години као једна од најпопуларнијих особа у Совјетском Савезу и сахрањен је уз војне почасти на Црвеном тргу испод зидина Кремља. На 100-годишњицу његовог рођења, Руска федерација је усвојила ред и орден Жукова.

Остаће упамћен у историји као најодликованији маршал – четири пута одликован је титулом Хероја Совјетског Савеза и један је од три носиоца Ордена побједе, а одликован је и југословенским Орденом слободе и америчком Легијом за заслуге.

Иницијативу да Жуков добије своју бисту у Бањалуци заједно су поднијели Град Бањалука и Градски одбор СУБНОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана