U Banjaluci otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Srna
U Banjaluci otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

BANjALUKA - Spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova otkrivena je danas u Banjaluci povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, čime je označen završetak Drugog svjetskog rata u Evropi.

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su ambasador Rusije u Bih Igor Kalabuhov i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te u čast svih boraca položili vijence, saopšteno je iz Gradske uprave.


Kalabuhov je izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje istorijskom događaju i za Banjaluku, ali i za Rusiju - otkrivanju biste istaknutom vojskovođi Žukovu.

"Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod", rekao je Kalabuhov obraćajući se nakon otkrivanja biste.

On je ocijenio da pokušaji iskrivljenja istorije treba da budu spriječeni, što je i dug nasljednika zajedničke pobjede. "U tom stavu smo jedinstveni", dodao je ruski ambasador.

On je zahvalio za ovaj izuzetno značajan projekat, te prijateljski gest koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju ruskog i srpskog naroda.

"Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu", naveo je Kalabuhov.

Stanivuković je naveo da je postavljanje biste maršalu Žukovu prilika da se u Banjaluci istakne slobodarske tradicija bratskih naroda – ruskog i srpskog.

On je naveo da je današnji sastanak sa Kalabuhovim bio prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o svim aktuelnim pitanjima u vezi sa lokalnim razvojem u Republici Srpskoj i BiH, mogućnostima saradnje, kao i da se izrazi obostrana želja za nastavkom uspješne saradnje grada Banjaluka sa Ambasadom Rusije u BiH.

Iz Gradske uprave su naveli da maršal Žukov predstavlja dio istorijskih ličnosti koje ni u jednom momentu nisu pokleknule pred neprijateljem i zahvaljujući kojima danas srpski narod živi u slobodi.

Maršal Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda.

Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je uz vojne počasti na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska federacija je usvojila red i orden Žukova.

Ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjaluci zajedno su podnijeli Grad Banjaluka i Gradski odbor SUBNOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana