Туристичка организација града биљежи драстичан пад броја посјета: У мају само 350 туриста

Александар Стојановић
Туристичка организација града биљежи драстичан пад броја посјета: У мају само 350 туриста

БАЊАЛУКА - Драстичан пад броја посјета и ноћења у граду настављен је и у мају, а према подацима, Бањалуку је посјетило свега 349 туриста, од чега је само 59 страних држављана.

У односу на лани то представља пад од скоро 97 одсто, јер је у истом периоду прошле године забиљежено 8.789 долазака.

Казали су то за "Глас Српске" из Туристичке организације града и додали да је негативан тренд из марта и априла настављен и у мају.

- Када је ријеч о ноћењима, ове године остварено је 651 ноћење, док су у истом периоду прошле забиљежена 13.564 и то преставља пад од 95 одсто. Странци су остварили 200, док су 451 ноћење остварили домаћи туристи - казали су из ТОБЛ-а.

Оваква ситуација највише угрожава хотелијере и привредне субјекте који издају смјештајне капацитете, али се негативно одражава и на цјелокупан туристички и привредни сектор града.

- Због немогућности долазака и пада броја посјета губитке биљеже и угоститељи, занатлије, те они који живе од пружања услуга. Ситуација је заиста лоша, због чега је важно развијати домаће капацитете и локалитете - истакли су из ТОБЛ-а.

У том смислу, како кажу, радује велика заинтересованост и добра посјета грађана у новоотвореном туристичко-рекреативном комплексу "Мањача", а  сличан рецепт потребно је примијенити и на друге потенцијале.

Тренутно неповољна епидемиолошка ситуација у граду "потопила" је и друге планове, а већина манифестација планираних у јулу и августу је или отказана или помјерена за други датум.

- Крајем јула планирано је одржавање манифестације "Љето на Врбасу", у оквиру које је требало да буду организовани традиционални скокови са Градског моста, трка дајак чамаца и неки други догађаји. Међутим, били смо принуђени да их помјеримо за август или период када буде могуће њихово одржавање - рекли су у ТОБЛ-у.

Због тренутних ограничења која су на снази у Српској и организатори "Мото-феста" и "Fresh-Wave" фестивала били су приморани да откажу своје догађаје.

  Стан на дан

Из Туристичке организације града истичу да, осим хотелијера, велике губитке биљеже и они која издају стан на дан, те да се тренутна епидемиолошка ситуација негативно одржава на регистрацију тих субјеката.

- Имали смо пораст интересовања да се ти субјекти региструју, међутим, због драстичног пада посла скоро и да нема оних који се региструју посљедњих мјесеци - казали су из ТОБЛ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана