Turistička organizacija grada bilježi drastičan pad broja posjeta: U maju samo 350 turista

Aleksandar Stojanović
Turistička organizacija grada bilježi drastičan pad broja posjeta: U maju samo 350 turista

BANjALUKA - Drastičan pad broja posjeta i noćenja u gradu nastavljen je i u maju, a prema podacima, Banjaluku je posjetilo svega 349 turista, od čega je samo 59 stranih državljana.

U odnosu na lani to predstavlja pad od skoro 97 odsto, jer je u istom periodu prošle godine zabilježeno 8.789 dolazaka.

Kazali su to za "Glas Srpske" iz Turističke organizacije grada i dodali da je negativan trend iz marta i aprila nastavljen i u maju.

- Kada je riječ o noćenjima, ove godine ostvareno je 651 noćenje, dok su u istom periodu prošle zabilježena 13.564 i to prestavlja pad od 95 odsto. Stranci su ostvarili 200, dok su 451 noćenje ostvarili domaći turisti - kazali su iz TOBL-a.

Ovakva situacija najviše ugrožava hotelijere i privredne subjekte koji izdaju smještajne kapacitete, ali se negativno odražava i na cjelokupan turistički i privredni sektor grada.

- Zbog nemogućnosti dolazaka i pada broja posjeta gubitke bilježe i ugostitelji, zanatlije, te oni koji žive od pružanja usluga. Situacija je zaista loša, zbog čega je važno razvijati domaće kapacitete i lokalitete - istakli su iz TOBL-a.

U tom smislu, kako kažu, raduje velika zainteresovanost i dobra posjeta građana u novootvorenom turističko-rekreativnom kompleksu "Manjača", a  sličan recept potrebno je primijeniti i na druge potencijale.

Trenutno nepovoljna epidemiološka situacija u gradu "potopila" je i druge planove, a većina manifestacija planiranih u julu i avgustu je ili otkazana ili pomjerena za drugi datum.

- Krajem jula planirano je održavanje manifestacije "Ljeto na Vrbasu", u okviru koje je trebalo da budu organizovani tradicionalni skokovi sa Gradskog mosta, trka dajak čamaca i neki drugi događaji. Međutim, bili smo prinuđeni da ih pomjerimo za avgust ili period kada bude moguće njihovo održavanje - rekli su u TOBL-u.

Zbog trenutnih ograničenja koja su na snazi u Srpskoj i organizatori "Moto-festa" i "Fresh-Wave" festivala bili su primorani da otkažu svoje događaje.

  Stan na dan

Iz Turističke organizacije grada ističu da, osim hotelijera, velike gubitke bilježe i oni koja izdaju stan na dan, te da se trenutna epidemiološka situacija negativno održava na registraciju tih subjekata.

- Imali smo porast interesovanja da se ti subjekti registruju, međutim, zbog drastičnog pada posla skoro i da nema onih koji se registruju posljednjih mjeseci - kazali su iz TOBL-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana