Тротоар у улици Бранка Мораче асфалиран, проблеми остали

Јасмина Салопек
Foto: В. Трипић/Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Иако је након дужег времена јуче асфалтиран тротоар у улици Бранка Мораче код Зеленог моста у насељу Кочићев вијенац, мјештани кажу да то неће ријешити проблем који их годинама мучи, јер рупе и улегнућа на самој саобраћајници отежавају кретање и пјешацима и возачима, а посебно особама са инвалидитетом.

Мјештани, који су више пута обраћали надлежнима за помоћ, кажу да је ситуација једнако тешка и када је кишовито, али и када је лијепо вријеме и истичу да је неопходна обнова цијеле улице.

- Није ми јасно зашто нису положили нови асфалт када су радили мост, јер је улица и тада била у веома лошем стању - рекла је једна мјештанка која том улицом сваки дан иде на посао.

Осим пјешака, отежано је и кретање бициклистима и рекреативцима, а улегнућа на асфалту највећа су препрека особама са инвалидитетом.

Мјештанка Јелена Војиновић, чија је кћерка користи инвалидска колица и преко рупа прелази и по неколико пута дневно, каже да јој то представља велики и непремостив проблем.

- Прије је тротоар био пун рупа, па онда је разрован и колицима је туда било скоро немогуће проћи. Када је киша дјевојчици преко колица ставим кабаницу, док ја газим по локвама. Проблем је и када је суво вријеме, јер колица нису могла да иду по таквом путу - прича ова мајка и истиче да су морале силазити на коловоз који је такође пун улегнућа. Војиновићева је истакла да је њена комшиница, која такође користи колица, прије неколико мјесеци, пала на коловоз.

- Разумијем да имају већих и битнијих пројеката, али ми живимо непуни километар од центра града. Улица изгледа као да смо нека удаљена касаба - истакла је ова забринута мајка.

Предсједник Мјесне заједнице (МЗ) Кочићев вијенац Милан Миња Савановић рекао је за “Глас Српске” да су најмање четири пута слали захтјев да се среди улица, али нико није одговорио.

- Питање санације улице покренули су и бивши чланови сазива руководства ове МЗ. Било им је обећано да ће бити урађено, али тек неки дан је нешто  започето - рекао је Савановић и нагласио да је неопходна обнова читаве улице. Додао је да се нада да ће улица ускоро добити ново рухо јер, како каже, уз нови мост иде и прикладна саобраћајница.

Из Одјељења за саобраћај и путеве у Градској управи рекли су да су упознати са проблемима мјештана у улици Бранка Мораче, а санација је почела свега неколико дана након нашег обраћања.

- Када је ријеч о инвалидским рампама, исте се санирају и граде нове на основу захтјева грађана уз прецизиране локације које су приоритетне, након чега представници Одјељење за саобраћај и путеве излазе на терен и разматрају просторне могућности, те издају налог извођачу радова, а све у складу са буџетским могућностима овог одјељења - рекли су из овог одјељења.

Фризерски салон

Рупе пуне воде и несавјесни возачи задају главобољу и власници фризерског салона у улици Бранка Мораче, која на тој локацији ради више од 20 година.

- Проблеми су почели лани. Промијенила сам столарију и окречила вањски дио куће, али сваки пут када ауто брзо прође кроз рупе пуне воде, то све заврши на мом зиду - прича она и наводи да се десило и да вода кроз отворен прозор уђе и у салон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана