Trotoar u ulici Branka Morače asfaliran, problemi ostali

Jasmina Salopek
Foto: V. Tripić/D. Pozderović

BANjALUKA - Iako je nakon dužeg vremena juče asfaltiran trotoar u ulici Branka Morače kod Zelenog mosta u naselju Kočićev vijenac, mještani kažu da to neće riješiti problem koji ih godinama muči, jer rupe i ulegnuća na samoj saobraćajnici otežavaju kretanje i pješacima i vozačima, a posebno osobama sa invaliditetom.

Mještani, koji su više puta obraćali nadležnima za pomoć, kažu da je situacija jednako teška i kada je kišovito, ali i kada je lijepo vrijeme i ističu da je neophodna obnova cijele ulice.

- Nije mi jasno zašto nisu položili novi asfalt kada su radili most, jer je ulica i tada bila u veoma lošem stanju - rekla je jedna mještanka koja tom ulicom svaki dan ide na posao.

Osim pješaka, otežano je i kretanje biciklistima i rekreativcima, a ulegnuća na asfaltu najveća su prepreka osobama sa invaliditetom.

Mještanka Jelena Vojinović, čija je kćerka koristi invalidska kolica i preko rupa prelazi i po nekoliko puta dnevno, kaže da joj to predstavlja veliki i nepremostiv problem.

- Prije je trotoar bio pun rupa, pa onda je razrovan i kolicima je tuda bilo skoro nemoguće proći. Kada je kiša djevojčici preko kolica stavim kabanicu, dok ja gazim po lokvama. Problem je i kada je suvo vrijeme, jer kolica nisu mogla da idu po takvom putu - priča ova majka i ističe da su morale silaziti na kolovoz koji je takođe pun ulegnuća. Vojinovićeva je istakla da je njena komšinica, koja takođe koristi kolica, prije nekoliko mjeseci, pala na kolovoz.

- Razumijem da imaju većih i bitnijih projekata, ali mi živimo nepuni kilometar od centra grada. Ulica izgleda kao da smo neka udaljena kasaba - istakla je ova zabrinuta majka.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Kočićev vijenac Milan Minja Savanović rekao je za “Glas Srpske” da su najmanje četiri puta slali zahtjev da se sredi ulica, ali niko nije odgovorio.

- Pitanje sanacije ulice pokrenuli su i bivši članovi saziva rukovodstva ove MZ. Bilo im je obećano da će biti urađeno, ali tek neki dan je nešto  započeto - rekao je Savanović i naglasio da je neophodna obnova čitave ulice. Dodao je da se nada da će ulica uskoro dobiti novo ruho jer, kako kaže, uz novi most ide i prikladna saobraćajnica.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi rekli su da su upoznati sa problemima mještana u ulici Branka Morače, a sanacija je počela svega nekoliko dana nakon našeg obraćanja.

- Kada je riječ o invalidskim rampama, iste se saniraju i grade nove na osnovu zahtjeva građana uz precizirane lokacije koje su prioritetne, nakon čega predstavnici Odjeljenje za saobraćaj i puteve izlaze na teren i razmatraju prostorne mogućnosti, te izdaju nalog izvođaču radova, a sve u skladu sa budžetskim mogućnostima ovog odjeljenja - rekli su iz ovog odjeljenja.

Frizerski salon

Rupe pune vode i nesavjesni vozači zadaju glavobolju i vlasnici frizerskog salona u ulici Branka Morače, koja na toj lokaciji radi više od 20 godina.

- Problemi su počeli lani. Promijenila sam stolariju i okrečila vanjski dio kuće, ali svaki put kada auto brzo prođe kroz rupe pune vode, to sve završi na mom zidu - priča ona i navodi da se desilo i da voda kroz otvoren prozor uđe i u salon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana