Трећа туристичка рафтинг регата: Врбас љепота коју треба доживјети

Илијана Божић
Трећа туристичка рафтинг регата: Врбас љепота коју треба доживјети

Бањалука - Неописиве љепоте кањона Тијесно и ријеке Врбас, спуштање низ брзаке и слапове одушевили су учеснике треће туристичке регате. Више од 100 љубитеља природе и авантура уживало је возећи се у 12 чамаца од Крупе на Врбасу до Карановца у оквиру еколошке акције “Чист Врбас”.

Предсједник Рафтинг клуба “Кањон” Александар Пастир истакао је да је кроз разна такмичења и манифестације очишћен средишњи ток Врбаса.

 - Том приликом прикупљено је око 200 врећа отпада. Желимо да покажемо људима да рафтинг није само одлазак на ријеку већ и да има утицај на еколошку свијест како бисмо очували све љепоте које нам је природа дала. Исто толико је важна безбједност учесника, а ми смо овом регатом још једном то на најбољи начин демонстрирали. Желимо да спустимо стотине људи низ наше ријеке и да уживање буде на првом мјесту - казао је Пастир и позвао све грађане и рекреативце да им се придруже.

Спуштање на неукротивим водама, какав је и Врбас, за учеснике је представљало прави изазов. Одушевљење није крила Јована Савановић, која је први пут учествовала на регати.

- Ово је заиста било сјајно искуство. Свидјело ми се дружење у чамцу, али и тимско веслање кроз брзаке. Жељела бих да поновим овај спуст - казала је Савановићева.

Рафтинг регата, дужине 14 километара, трајала је око три сата, а адреналин и узбуђење употпунили су атмосферу. У тренуцима кратких пауза на мирним дијеловима ријеке поједини учесници су се и купали.

Скипер Драган Пастир истакао је да је на чамцу најважнија смиреност.

- Веома је важно да учесници слушају своје водиче и носе сигурносну опрему. И овај пут смо уживали у рафтингу и још једном показали колико је безбједност у чамцима значајна, те колико волимо наш Врбас - истакао је Пастир.

Осим бројних гостију, на регати су учествовали новинари, као и учесници еколошке акције “Чист Врбас”. Незаборавни излет организовао је Рафтинг клуб “Кањон” у сарадњи са компанијом “Кока Кола” и градом.

Потенцијал

Трећу туристичку регату подржао је и град, уврстивши је у календар туристичких манифестација за ову годину. Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, казао је да су анализе показале да ријека Врбас има највише туристичког потенцијала.

- Показали смо да Врбас може бити и опасан и занимљив, те да треба да радимо на подизању свијести о сигурности. Циљ је да се кроз рафтинг и сличне манифестације промовишу град и туризам - истакао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана