Treća turistička rafting regata: Vrbas ljepota koju treba doživjeti

Ilijana Božić
Treća turistička rafting regata: Vrbas ljepota koju treba doživjeti

Banjaluka - Neopisive ljepote kanjona Tijesno i rijeke Vrbas, spuštanje niz brzake i slapove oduševili su učesnike treće turističke regate. Više od 100 ljubitelja prirode i avantura uživalo je vozeći se u 12 čamaca od Krupe na Vrbasu do Karanovca u okviru ekološke akcije “Čist Vrbas”.

Predsjednik Rafting kluba “Kanjon” Aleksandar Pastir istakao je da je kroz razna takmičenja i manifestacije očišćen središnji tok Vrbasa.

 - Tom prilikom prikupljeno je oko 200 vreća otpada. Želimo da pokažemo ljudima da rafting nije samo odlazak na rijeku već i da ima uticaj na ekološku svijest kako bismo očuvali sve ljepote koje nam je priroda dala. Isto toliko je važna bezbjednost učesnika, a mi smo ovom regatom još jednom to na najbolji način demonstrirali. Želimo da spustimo stotine ljudi niz naše rijeke i da uživanje bude na prvom mjestu - kazao je Pastir i pozvao sve građane i rekreativce da im se pridruže.

Spuštanje na neukrotivim vodama, kakav je i Vrbas, za učesnike je predstavljalo pravi izazov. Oduševljenje nije krila Jovana Savanović, koja je prvi put učestvovala na regati.

- Ovo je zaista bilo sjajno iskustvo. Svidjelo mi se druženje u čamcu, ali i timsko veslanje kroz brzake. Željela bih da ponovim ovaj spust - kazala je Savanovićeva.

Rafting regata, dužine 14 kilometara, trajala je oko tri sata, a adrenalin i uzbuđenje upotpunili su atmosferu. U trenucima kratkih pauza na mirnim dijelovima rijeke pojedini učesnici su se i kupali.

Skiper Dragan Pastir istakao je da je na čamcu najvažnija smirenost.

- Veoma je važno da učesnici slušaju svoje vodiče i nose sigurnosnu opremu. I ovaj put smo uživali u raftingu i još jednom pokazali koliko je bezbjednost u čamcima značajna, te koliko volimo naš Vrbas - istakao je Pastir.

Osim brojnih gostiju, na regati su učestvovali novinari, kao i učesnici ekološke akcije “Čist Vrbas”. Nezaboravni izlet organizovao je Rafting klub “Kanjon” u saradnji sa kompanijom “Koka Kola” i gradom.

Potencijal

Treću turističku regatu podržao je i grad, uvrstivši je u kalendar turističkih manifestacija za ovu godinu. Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da su analize pokazale da rijeka Vrbas ima najviše turističkog potencijala.

- Pokazali smo da Vrbas može biti i opasan i zanimljiv, te da treba da radimo na podizanju svijesti o sigurnosti. Cilj je da se kroz rafting i slične manifestacije promovišu grad i turizam - istakao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana