Траже једнаке субвенције за приватне и јавне вртиће

 Милош Васиљевић
Траже једнаке субвенције за приватне и јавне вртиће

БАЊАЛУКА - Град је добио нацрт ребаланса за ову и буџета за идућу годину, а јавна расправа о оба документа трајаће неколико дана да би јавност добила прилику да учествује у њиховом креирању кроз приједлоге и примједбе.

Одборници Скупштине града на 18. сједници усвојили су нацрт ребаланса буџета за 2022. од 202 милиона КМ, који је већи од првобитног буџета за 32,25 милиона КМ. Нацрт буџета за 2023. износи 195 милиона КМ те је у односу на план за 2022. већи за 25,6 милиона КМ.

Градоначелник Драшко Станивуковић поручио је да је битно да је Бањалука добила нацрте два буџета.

- Ипак, до приједлога и коначног усвајања дуг је пут. Као и прошле године нацрти буџета једногласно су усвојени, али до коначног усвајања буџета било је много уцјена које су значиле блокаду града - каже градоначелник.

Додао је да ће задржати оптимизам.

- Надам се да ће одборници бити свјесни и важности да буџети града буду развојни и стратешки оријентисани, а не потрошачки и расипнички да би могли наставити даљи развој - рекао је Станивуковић.

Потпредсједник Скупштине града Саша Чудић истакао је за “Глас Српске” да ће одборници дјеловати амандмански на нацрт буџета за 2023.

- Има доста капиталних пројеката против којих није нико, али ставке које је потребно анализирати односе се на социјална издвајања, али и на оне капиталне пројекте који су заустављени - казао је Чудић.

Додао је да се скупштинска већина залаже за рационално трошење средстава и одређивање приоритета.

- Ту је приједлог да обавезе према корисницима приватних вртића буду изједначене као и према онима у јавним. То је добар приједлог, јер то су све наша дјеца, коју не смијемо дијелити. Субвенције би требало да буду једнако распоређене - рекао је Чудић.

Шеф Клуба одборника Уједињене Српске (УС) Невен Станић казао је за “Глас Српске” да је неопходно повећати износ субвенција за смјештај дјеце у приватним вртићима.

- Због инфлације ове субвенције морају бити веће, најмање 100 КМ по дјетету па и више - рекао је Станић.

Подсјетио је да градоначелник још није испоштовао договор у вези са исплатом једнократне помоћи пензионерима.

- Одборници УС-а су преварени. Приликом усвајања буџета за 2022. годину лани је усвојен наш амандман да се милион и по КМ усмјери на припремне радови за мост у Доцу, а није ништа урађено. Ребаланс је тада усвојен захваљујући одборницима УС-а - рекао је Станић.

Бански двор

Централна јавна расправа о нацртима ребаланса буџета за ову и буџета града за идућу годину биће одржана у уторак, 13. децембра, с почетком у 17 часова у Банском двору. Расправа о нацрту ребаланса буџета града за 2022. годину трајаће пет дана, а о нацрт буџета града за 2023. годину седам дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана