Traže jednake subvencije za privatne i javne vrtiće

 Miloš Vasiljević
Traže jednake subvencije za privatne i javne vrtiće

BANjALUKA - Grad je dobio nacrt rebalansa za ovu i budžeta za iduću godinu, a javna rasprava o oba dokumenta trajaće nekoliko dana da bi javnost dobila priliku da učestvuje u njihovom kreiranju kroz prijedloge i primjedbe.

Odbornici Skupštine grada na 18. sjednici usvojili su nacrt rebalansa budžeta za 2022. od 202 miliona KM, koji je veći od prvobitnog budžeta za 32,25 miliona KM. Nacrt budžeta za 2023. iznosi 195 miliona KM te je u odnosu na plan za 2022. veći za 25,6 miliona KM.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da je bitno da je Banjaluka dobila nacrte dva budžeta.

- Ipak, do prijedloga i konačnog usvajanja dug je put. Kao i prošle godine nacrti budžeta jednoglasno su usvojeni, ali do konačnog usvajanja budžeta bilo je mnogo ucjena koje su značile blokadu grada - kaže gradonačelnik.

Dodao je da će zadržati optimizam.

- Nadam se da će odbornici biti svjesni i važnosti da budžeti grada budu razvojni i strateški orijentisani, a ne potrošački i rasipnički da bi mogli nastaviti dalji razvoj - rekao je Stanivuković.

Potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić istakao je za “Glas Srpske” da će odbornici djelovati amandmanski na nacrt budžeta za 2023.

- Ima dosta kapitalnih projekata protiv kojih nije niko, ali stavke koje je potrebno analizirati odnose se na socijalna izdvajanja, ali i na one kapitalne projekte koji su zaustavljeni - kazao je Čudić.

Dodao je da se skupštinska većina zalaže za racionalno trošenje sredstava i određivanje prioriteta.

- Tu je prijedlog da obaveze prema korisnicima privatnih vrtića budu izjednačene kao i prema onima u javnim. To je dobar prijedlog, jer to su sve naša djeca, koju ne smijemo dijeliti. Subvencije bi trebalo da budu jednako raspoređene - rekao je Čudić.

Šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske (US) Neven Stanić kazao je za “Glas Srpske” da je neophodno povećati iznos subvencija za smještaj djece u privatnim vrtićima.

- Zbog inflacije ove subvencije moraju biti veće, najmanje 100 KM po djetetu pa i više - rekao je Stanić.

Podsjetio je da gradonačelnik još nije ispoštovao dogovor u vezi sa isplatom jednokratne pomoći penzionerima.

- Odbornici US-a su prevareni. Prilikom usvajanja budžeta za 2022. godinu lani je usvojen naš amandman da se milion i po KM usmjeri na pripremne radovi za most u Docu, a nije ništa urađeno. Rebalans je tada usvojen zahvaljujući odbornicima US-a - rekao je Stanić.

Banski dvor

Centralna javna rasprava o nacrtima rebalansa budžeta za ovu i budžeta grada za iduću godinu biće održana u utorak, 13. decembra, s početkom u 17 časova u Banskom dvoru. Rasprava o nacrtu rebalansa budžeta grada za 2022. godinu trajaće pet dana, a o nacrt budžeta grada za 2023. godinu sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana