Траписти добили први “смарт бус стоп” у БиХ: “Паметно” стајалиште путницима олакшава чекање

Невена Рељић
Траписти добили први “смарт бус стоп” у БиХ: “Паметно” стајалиште путницима олакшава чекање

БАЊАЛУКА - Прво “паметно” аутобуско стајалиште у Бањалуци пуштено је у функцију јуче код Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, а за реализацију овог пројекта издвојено је 50.000 КМ.

Идејни концепт “паметног стајалишта” развила је Градска развојна агенција (ЦИДЕА) у сарадњи са предузећем “Телемакс” и Електротехничким факултетом. Пројекат је кандидовала у име Градске управе према Развојном програму Уједињених нација (УНДП). Циљ пројекта је да се путем паметних рјешења побољша квалитет живота у граду. 

Градоначелник Драшко Станивуковић нагласио је да је овај пројекат први у региону спроведен у Бањалуци, али да не треба бити изузетак.

- Наш план је да у току ове године направимо још 32 слична паметна аутобуска стајалишта на подручју града и да то буде урађено у току љета. Овим бисмо обновили сва наша аутобуска стајалишта и ријешили веома важан сегмент - истакао је Станивуковић.

Директор ЦИДЕА Марио Милановић рекао је да је ово прво “паметно” стајалиште у Бањалуци, али и Републици Српској и БиХ.

- Све ово је направљено домаћом памети у Бањалуци. Поред тога што је ова станица модерна и функционална, напаја се фотонапонским панелима, има пуњаче за лаптоп, мобилне телефоне, показује у реалном времену долазак аутобуса, те мјери влажност ваздуха, притисак, загађеност и још много тога - казао је Милановић.

Предсједник Скупштине града Младен Илић рекао је да је овај пројекат детаљно урађен и да је очит примјер развоја Бањалуке у сваком сегменту.

- Овај дио развоја технологије града је изузетно важан и надам се да ћемо наставити у овом правцу - казао је Илић.

Власница “Телемакса” Аријана Максимчук истакла је да је ријеч о првом пројекту ове врсте у БиХ.

- Надамо се да ће у будућности локална заједница заједно са нама да ради на подизању свијести обновљивих извора енергије - нагласила је Максимчукова.

Шеф Канцеларије УНДП-а у Бањалуци Горан Вукмир рекао је да му је драго што је УНДП био покретач ове иницијативе.

- Ово је само један од десет пројеката који су одобрени како би приближили технологију људима - казао је Вукмир.

Планови

Маркетинг менаџер пројекта из фирме “Телемакс” Горан Вукаловић рекао је за “Глас Српске” да се планира постављање још оваквих стајалишта у граду.

- Тренутна локација стајалишта у Трапистима је претходно дефинисана. Додатни разлог избора стајалишта су туристичке локације које се налазе у непосредној близини станице, а интерактивна туристичка мапа је инсталирана на стајалишту у виду туристичког тач-дисплеја - казао је Вукаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана