Trapisti dobili prvi “smart bus stop” u BiH: “Pametno” stajalište putnicima olakšava čekanje

Nevena Reljić
Trapisti dobili prvi “smart bus stop” u BiH: “Pametno” stajalište putnicima olakšava čekanje

BANjALUKA - Prvo “pametno” autobusko stajalište u Banjaluci pušteno je u funkciju juče kod Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, a za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 50.000 KM.

Idejni koncept “pametnog stajališta” razvila je Gradska razvojna agencija (CIDEA) u saradnji sa preduzećem “Telemaks” i Elektrotehničkim fakultetom. Projekat je kandidovala u ime Gradske uprave prema Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je da se putem pametnih rješenja poboljša kvalitet života u gradu. 

Gradonačelnik Draško Stanivuković naglasio je da je ovaj projekat prvi u regionu sproveden u Banjaluci, ali da ne treba biti izuzetak.

- Naš plan je da u toku ove godine napravimo još 32 slična pametna autobuska stajališta na području grada i da to bude urađeno u toku ljeta. Ovim bismo obnovili sva naša autobuska stajališta i riješili veoma važan segment - istakao je Stanivuković.

Direktor CIDEA Mario Milanović rekao je da je ovo prvo “pametno” stajalište u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj i BiH.

- Sve ovo je napravljeno domaćom pameti u Banjaluci. Pored toga što je ova stanica moderna i funkcionalna, napaja se fotonaponskim panelima, ima punjače za laptop, mobilne telefone, pokazuje u realnom vremenu dolazak autobusa, te mjeri vlažnost vazduha, pritisak, zagađenost i još mnogo toga - kazao je Milanović.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da je ovaj projekat detaljno urađen i da je očit primjer razvoja Banjaluke u svakom segmentu.

- Ovaj dio razvoja tehnologije grada je izuzetno važan i nadam se da ćemo nastaviti u ovom pravcu - kazao je Ilić.

Vlasnica “Telemaksa” Arijana Maksimčuk istakla je da je riječ o prvom projektu ove vrste u BiH.

- Nadamo se da će u budućnosti lokalna zajednica zajedno sa nama da radi na podizanju svijesti obnovljivih izvora energije - naglasila je Maksimčukova.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir rekao je da mu je drago što je UNDP bio pokretač ove inicijative.

- Ovo je samo jedan od deset projekata koji su odobreni kako bi približili tehnologiju ljudima - kazao je Vukmir.

Planovi

Marketing menadžer projekta iz firme “Telemaks” Goran Vukalović rekao je za “Glas Srpske” da se planira postavljanje još ovakvih stajališta u gradu.

- Trenutna lokacija stajališta u Trapistima je prethodno definisana. Dodatni razlog izbora stajališta su turističke lokacije koje se nalaze u neposrednoj blizini stanice, a interaktivna turistička mapa je instalirana na stajalištu u vidu turističkog tač-displeja - kazao je Vukalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana