Топли дом пронашла 22 пса

Сара Бојанић
Топли дом пронашла 22 пса

Акција “Удоми љубав” која је покренута у априлу и протеклог мјесеца оправдала је очекивања што потврђују подаци да су током јула 22 пса из азила на Мањачи нашла свог власника и стални дом.

Из Одјељења за комуналне послове казали су да су прошлог мјесеца са улица склоњена 42 пса.

- Сви су прошли комплетан третман који обухвата преглед ветеринара, стерилизацију, обраду против вањских и унутрашњих паразита, а осим здравствене обраде животиње прођу и тест карактера - рекли су из надлежног одјељења.

Наводе да су разлози напуштања паса различити, а најчешће је ријеч о неодговорним власницима.

- Људи олако на себе прихватају одговорност и бригу о љубимцима, а када увиде да је то велика обавеза рјешавају их се на начин да их оставе на забаченим локацијама - навели су из Одјељења за комуналне послове.

Апеловали су на власнике паса да буду одговорни према својим љубимцима.

- Власници редовно морају обављати све потребне прегледе паса. Своје љубимце морају обиљежити микрочипом и стерилисати их или кастрирати - наводе из Одјељења за комуналне послове.

Истичу да ће грађани путем “Фејсбук” странице “Удоми љубав - Азил Бањалука” моћи да се информишу на који начин да удоме пса, те да погледају фотографије паса који чекају на свој стални дом.

Из Удружења грађана “Кербер”, које се стара о напуштеним животињама, такође кажу да је интересовање грађана за удомљавање паса велико.

- У прошлој години у азилу смо имали десет луталица који су склоњени са улице, а од тог броја удомљено је пет паса - казали су из овог удружења.

Појаснили су да се труде да спасавају само најугроженије.

- Трудимо се да најтеже случајеве склонимо са улица који не би преживјели без наше помоћи. У азилу је капацитет 14 јединки и настојимо да тај број не прелазимо јер желимо да сви пси имају сву потребну његу - казали су из Удружења “Кербер”.

Уређење

У протеклом периоду радило се на уређењу азила на Мањачи и побољшању услова за боравак свих јединки које се тренутно тамо налазе.

- Постављена је столарија на објекат азила, направљени су одвојени боксови за штенце, а у азил су стигле и вриједне донације љубитеља животиња - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана