Topli dom pronašla 22 psa

Sara Bojanić
Topli dom pronašla 22 psa

Akcija “Udomi ljubav” koja je pokrenuta u aprilu i proteklog mjeseca opravdala je očekivanja što potvrđuju podaci da su tokom jula 22 psa iz azila na Manjači našla svog vlasnika i stalni dom.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove kazali su da su prošlog mjeseca sa ulica sklonjena 42 psa.

- Svi su prošli kompletan tretman koji obuhvata pregled veterinara, sterilizaciju, obradu protiv vanjskih i unutrašnjih parazita, a osim zdravstvene obrade životinje prođu i test karaktera - rekli su iz nadležnog odjeljenja.

Navode da su razlozi napuštanja pasa različiti, a najčešće je riječ o neodgovornim vlasnicima.

- Ljudi olako na sebe prihvataju odgovornost i brigu o ljubimcima, a kada uvide da je to velika obaveza rješavaju ih se na način da ih ostave na zabačenim lokacijama - naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Apelovali su na vlasnike pasa da budu odgovorni prema svojim ljubimcima.

- Vlasnici redovno moraju obavljati sve potrebne preglede pasa. Svoje ljubimce moraju obilježiti mikročipom i sterilisati ih ili kastrirati - navode iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Ističu da će građani putem “Fejsbuk” stranice “Udomi ljubav - Azil Banjaluka” moći da se informišu na koji način da udome psa, te da pogledaju fotografije pasa koji čekaju na svoj stalni dom.

Iz Udruženja građana “Kerber”, koje se stara o napuštenim životinjama, takođe kažu da je interesovanje građana za udomljavanje pasa veliko.

- U prošloj godini u azilu smo imali deset lutalica koji su sklonjeni sa ulice, a od tog broja udomljeno je pet pasa - kazali su iz ovog udruženja.

Pojasnili su da se trude da spasavaju samo najugroženije.

- Trudimo se da najteže slučajeve sklonimo sa ulica koji ne bi preživjeli bez naše pomoći. U azilu je kapacitet 14 jedinki i nastojimo da taj broj ne prelazimo jer želimo da svi psi imaju svu potrebnu njegu - kazali su iz Udruženja “Kerber”.

Uređenje

U proteklom periodu radilo se na uređenju azila na Manjači i poboljšanju uslova za boravak svih jedinki koje se trenutno tamo nalaze.

- Postavljena je stolarija na objekat azila, napravljeni su odvojeni boksovi za štence, a u azil su stigle i vrijedne donacije ljubitelja životinja - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana