Теретане у природи спас за рекреативце

Маја Станојевић
Теретане у природи спас за рекреативце

Доласком љепшег времена очекује се да ће оживјети многа мјеста за вјежбање и релаксацију на отвореном, па је постављање сваке справе за фитнес од вишеструке важности за грађане који су због пандемије вируса корона морали да “забораве” на теретане.

На њихову радост, град је пронашао рјешење за многе рекреативце планираном изградњом теретана на отвореном. Из Градске управе је саопштено да је предвиђено неколико локација на којима би требало да буду изграђене теретане, али је претходно неопходно усвојити буџет, као и програм развоја спорта са приоритетним областима финансирања.

- Нацртом буџета града за 2021. планирано је да за Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт буде издвојено 67.600 КМ, од чега би највише новца требало да се уложи у изградњу теретана у природи - наведено је у нацрту буџета.

Из Градске управе су појаснили да ће теретане “никнути” у насељима у којима се искаже потреба за изградњом, пазећи на досадашњу распоређеност.

- За изградњу теретане у природи неопходно је да земља на којој се гради буде у власништву града - саопштили су из Градске управе.

Према њиховим ријечима, теретане на отвореном ће бити изграђене по узору на постојеће.

- У досадашњој пракси показало се да је 12 справа, које се инсталирају на бетонској површини, довољан број за потребе грађана за овим видом физичке активности - казали су из Градске управе.

Додали су да је изградња теретана на отвореном од великог значаја за побољшање физичке активности и здравља грађана, поготово у вријеме пандемије вируса корона.

- Све теретане у природи које су до сада изграђене грађани увелико користе, а поготово откада нас је погодила пандемија “ковида 19” - истакли су из Градске управе.

Најављена градња теретана обрадовала је бројне грађане. Једна од њих, Тамара Илић, каже да је одлазак у фитнес центре постао прави ризик у доба пандемије, због чега су рекреативци спас пронашли у теретанама на отвореном.

- Тренинг на отвореном, нарочито у доба короне, веома је значајан јер, између осталог, представља и безбједан начин рекреације. Физичка активност у природном окружењу значајно побољшава расположење, због чега су нам ове теретане сада потребније више него икада - казала је Илићева.

Борик

У насељу Борик крајем фебруара завршена је изградња теретане на отвореном за спортисте и рекреативце.

Нова теретана се налази поред кошаркашког игралишта у улици Саве Ковачевића, у непосредној близини “Кајака”.

Становници Борика кажу да су се, поред рекреативаца, теретани на отвореном највише обрадовала дјеца из овог насеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана