Teretane u prirodi spas za rekreativce

Maja Stanojević
Teretane u prirodi spas za rekreativce

Dolaskom ljepšeg vremena očekuje se da će oživjeti mnoga mjesta za vježbanje i relaksaciju na otvorenom, pa je postavljanje svake sprave za fitnes od višestruke važnosti za građane koji su zbog pandemije virusa korona morali da “zaborave” na teretane.

Na njihovu radost, grad je pronašao rješenje za mnoge rekreativce planiranom izgradnjom teretana na otvorenom. Iz Gradske uprave je saopšteno da je predviđeno nekoliko lokacija na kojima bi trebalo da budu izgrađene teretane, ali je prethodno neophodno usvojiti budžet, kao i program razvoja sporta sa prioritetnim oblastima finansiranja.

- Nacrtom budžeta grada za 2021. planirano je da za Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport bude izdvojeno 67.600 KM, od čega bi najviše novca trebalo da se uloži u izgradnju teretana u prirodi - navedeno je u nacrtu budžeta.

Iz Gradske uprave su pojasnili da će teretane “niknuti” u naseljima u kojima se iskaže potreba za izgradnjom, pazeći na dosadašnju raspoređenost.

- Za izgradnju teretane u prirodi neophodno je da zemlja na kojoj se gradi bude u vlasništvu grada - saopštili su iz Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, teretane na otvorenom će biti izgrađene po uzoru na postojeće.

- U dosadašnjoj praksi pokazalo se da je 12 sprava, koje se instaliraju na betonskoj površini, dovoljan broj za potrebe građana za ovim vidom fizičke aktivnosti - kazali su iz Gradske uprave.

Dodali su da je izgradnja teretana na otvorenom od velikog značaja za poboljšanje fizičke aktivnosti i zdravlja građana, pogotovo u vrijeme pandemije virusa korona.

- Sve teretane u prirodi koje su do sada izgrađene građani uveliko koriste, a pogotovo otkada nas je pogodila pandemija “kovida 19” - istakli su iz Gradske uprave.

Najavljena gradnja teretana obradovala je brojne građane. Jedna od njih, Tamara Ilić, kaže da je odlazak u fitnes centre postao pravi rizik u doba pandemije, zbog čega su rekreativci spas pronašli u teretanama na otvorenom.

- Trening na otvorenom, naročito u doba korone, veoma je značajan jer, između ostalog, predstavlja i bezbjedan način rekreacije. Fizička aktivnost u prirodnom okruženju značajno poboljšava raspoloženje, zbog čega su nam ove teretane sada potrebnije više nego ikada - kazala je Ilićeva.

Borik

U naselju Borik krajem februara završena je izgradnja teretane na otvorenom za sportiste i rekreativce.

Nova teretana se nalazi pored košarkaškog igrališta u ulici Save Kovačevića, u neposrednoj blizini “Kajaka”.

Stanovnici Borika kažu da su se, pored rekreativaca, teretani na otvorenom najviše obradovala djeca iz ovog naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana