Сува зима спријечила најезду крвопија

Александар Стојановић
Сува зима спријечила најезду крвопија

БАЊАЛУКА - На подручју града ове године мање је комараца него претходних сезона и ситуација није критична. Ипак, службе које врше запрашивање ових инсеката су спремне и очекује се да ће прво уништавање одраслих врста почети око 20. јула.

Рекао је ово директор “Еко-бела” Владимир Шушњар и додао да су радници овог предузећа већ почели уништавање и праћење ларви у приградским насељима, уз токове рјечица и потока, те мјеста гдје постоје стајаће воде.

- Ове године је ситуација боља него претходних година. Имали смо изразито суву зиму, због чега су пресушиле подземне воде и притоке ријека, гдје се комарци претежно размножавају. Ипак, и ове, као и претходних година, већ смо обавили ларвицидно уништавање, а ових дана смо распоредили екипе у Чесми, Лазареву, Дебељацима, Залужанима и неким другим насељима гдје је примјетан већи број ларви и они ће пратити ситуацију - истакао је Шушњар.

Додаје да је за ову годину набављена довољна количина хемијских средстава и опреме за борбу са овим крвопијама.

- О распореду запрашивања по насељима грађани ће бити правовремено обавијештени путем медија, али и на званичној страници града - рекао је Шушњар.

Он је нагласио да је посебно важна сарадња и координација са мјесним заједницама и грађанима, како би се могло реаговати на вријеме и спријечити веће размножавање комараца.

- У сталном смо контакту са представницима мјесних заједница, који нас обавјештавају гдје су примијетили ове инсекте. Овим путем апелујемо и на грађане да не задржавају воду, да чисте и редовно косе и одржавају дворишта, јер то су мјеста гдје се комарци често појављују. То може бити од велике помоћи, ако знамо да се из једног бурета са водом може размножити и до неколико хиљада јединки - казао је Шушњар.

Као један од видова заштите Шушњар истиче и да грађани, ако су у могућности, у баштама могу засадити и зачинско биље које одбија ове напасти.

- Поред тога, пожељно је и да се ставе заштитне мреже и други видови заштите од ових инсеката - казао је Шушњар.

Запуштена дворишта

Неуређена и запуштена дворишта, поред тога што су идеално станиште за многе гмизавце, погодан су терен и за размножавање комараца и због тога директор предузећа “Еко-бел” Владимир Шушњар апелује на надлежне да више контролишу оваква дворишта.

- Позивамо и грађане да пријаве, али и инспекцију да санкционише власнике оваквих дворишта, јер се ту размножавају комарци и змије - казао је Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана