Suva zima spriječila najezdu krvopija

Aleksandar Stojanović
Suva zima spriječila najezdu krvopija

BANjALUKA - Na području grada ove godine manje je komaraca nego prethodnih sezona i situacija nije kritična. Ipak, službe koje vrše zaprašivanje ovih insekata su spremne i očekuje se da će prvo uništavanje odraslih vrsta početi oko 20. jula.

Rekao je ovo direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar i dodao da su radnici ovog preduzeća već počeli uništavanje i praćenje larvi u prigradskim naseljima, uz tokove rječica i potoka, te mjesta gdje postoje stajaće vode.

- Ove godine je situacija bolja nego prethodnih godina. Imali smo izrazito suvu zimu, zbog čega su presušile podzemne vode i pritoke rijeka, gdje se komarci pretežno razmnožavaju. Ipak, i ove, kao i prethodnih godina, već smo obavili larvicidno uništavanje, a ovih dana smo rasporedili ekipe u Česmi, Lazarevu, Debeljacima, Zalužanima i nekim drugim naseljima gdje je primjetan veći broj larvi i oni će pratiti situaciju - istakao je Šušnjar.

Dodaje da je za ovu godinu nabavljena dovoljna količina hemijskih sredstava i opreme za borbu sa ovim krvopijama.

- O rasporedu zaprašivanja po naseljima građani će biti pravovremeno obaviješteni putem medija, ali i na zvaničnoj stranici grada - rekao je Šušnjar.

On je naglasio da je posebno važna saradnja i koordinacija sa mjesnim zajednicama i građanima, kako bi se moglo reagovati na vrijeme i spriječiti veće razmnožavanje komaraca.

- U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima mjesnih zajednica, koji nas obavještavaju gdje su primijetili ove insekte. Ovim putem apelujemo i na građane da ne zadržavaju vodu, da čiste i redovno kose i održavaju dvorišta, jer to su mjesta gdje se komarci često pojavljuju. To može biti od velike pomoći, ako znamo da se iz jednog bureta sa vodom može razmnožiti i do nekoliko hiljada jedinki - kazao je Šušnjar.

Kao jedan od vidova zaštite Šušnjar ističe i da građani, ako su u mogućnosti, u baštama mogu zasaditi i začinsko bilje koje odbija ove napasti.

- Pored toga, poželjno je i da se stave zaštitne mreže i drugi vidovi zaštite od ovih insekata - kazao je Šušnjar.

Zapuštena dvorišta

Neuređena i zapuštena dvorišta, pored toga što su idealno stanište za mnoge gmizavce, pogodan su teren i za razmnožavanje komaraca i zbog toga direktor preduzeća “Eko-bel” Vladimir Šušnjar apeluje na nadležne da više kontrolišu ovakva dvorišta.

- Pozivamo i građane da prijave, ali i inspekciju da sankcioniše vlasnike ovakvih dvorišta, jer se tu razmnožavaju komarci i zmije - kazao je Šušnjar.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana