Субвенције “кочи” празна каса

Александар Стојановић
Субвенције “кочи” празна каса

Градска управа и превозници који обављају услуге јавног превоза на подручју града интензивно преговарају о моделу субвенционисања карата, а највећа кочница тренутно је недостатак новца у буџету за ове намјене.

Казао је ово за “Глас Српске” директор “Аутопревоза” Дејан Мијић и истакао да је тренутна ситуација тешка за превознике, али и за грађане.

- Колико би субвенције погодовале грађанима, толико су неопходне и нама, јер трошкови су огромни. У тренутној ситуацији тешко измирујемо текуће обавезе - казао је Мијић.

Он додаје да се ситуација представља као да Град не жели финансирати превоз, односно да превозници имају велику зараду.

- То није тачно. Постоји воља Градске управе и нас превозника, али то изискује велика издвајања. Чињеница је да је Бањалука један од ријетких градова који не субвенционише јавни превоз, али се надамо да ћемо кроз разговоре пронаћи прави модел који ће бити на корист и грађанима и превозницима, али и самој Градској управи - рекао је Мијић.

Из Градске управе јуче нисмо добили одговор о овом проблему. Градоначелник Игор Радојичић почетком маја је и званично затражио да се, због пада цијене горива на тржишту, смањи и цијена карте. Превозници су приједлог једногласно одбили, правдајући одлуку чињеницом да су и они осјетили тешке економске посљедице усљед пандемије вируса корона.

О овом питању се огласио и Градски одбор ПДП-а Бањалука, који је подсјетио да је Бањалука једина у региону која не учествује у финансирању карата, чак ни за најугроженије категорије становништва.

- Град као регулатор је обавезан да даје сагласност на цијене градског превоза и контролише смањење цијена у случају промјене цијене горива - рекао је потпредсједник Градског одбора ПДП-а Бањалука Драган Милановић.

Он је додао да је једино дугорочно рјешење субвенционисање цијене карата из буџета, а да су превозници дужни побољшати квалитет услуга превоза.

- Потребна су новија возила, климатизована и технички исправа. Оваква ситуација гдје је град пребацио сав терет и обавезе на превознике иде на штету грађана и корисника превоза кроз скупе карте, лошу услугу, стара возила сумњиве техничке исправности - казао је Милановић.

 Мање полазака

Путници се посљедњих дана жале на мањи број полазака, а истичу да им није јасна ситуација са актуелним режимом саобраћања аутобуса. И поред тога, мјесечну карту плаћали су по истој цијени.

- Линија 13 која је ишла сваких 15 минута сада иде на сваки сат, а морао сам купити мјесечну карту, јер обичних нема у продаји. Овакав режим полазака ми не одговара због посла - казао је становник Лазарева Милош П.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана