Subvencije “koči” prazna kasa

Aleksandar Stojanović
Subvencije “koči” prazna kasa

Gradska uprava i prevoznici koji obavljaju usluge javnog prevoza na području grada intenzivno pregovaraju o modelu subvencionisanja karata, a najveća kočnica trenutno je nedostatak novca u budžetu za ove namjene.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić i istakao da je trenutna situacija teška za prevoznike, ali i za građane.

- Koliko bi subvencije pogodovale građanima, toliko su neophodne i nama, jer troškovi su ogromni. U trenutnoj situaciji teško izmirujemo tekuće obaveze - kazao je Mijić.

On dodaje da se situacija predstavlja kao da Grad ne želi finansirati prevoz, odnosno da prevoznici imaju veliku zaradu.

- To nije tačno. Postoji volja Gradske uprave i nas prevoznika, ali to iziskuje velika izdvajanja. Činjenica je da je Banjaluka jedan od rijetkih gradova koji ne subvencioniše javni prevoz, ali se nadamo da ćemo kroz razgovore pronaći pravi model koji će biti na korist i građanima i prevoznicima, ali i samoj Gradskoj upravi - rekao je Mijić.

Iz Gradske uprave juče nismo dobili odgovor o ovom problemu. Gradonačelnik Igor Radojičić početkom maja je i zvanično zatražio da se, zbog pada cijene goriva na tržištu, smanji i cijena karte. Prevoznici su prijedlog jednoglasno odbili, pravdajući odluku činjenicom da su i oni osjetili teške ekonomske posljedice usljed pandemije virusa korona.

O ovom pitanju se oglasio i Gradski odbor PDP-a Banjaluka, koji je podsjetio da je Banjaluka jedina u regionu koja ne učestvuje u finansiranju karata, čak ni za najugroženije kategorije stanovništva.

- Grad kao regulator je obavezan da daje saglasnost na cijene gradskog prevoza i kontroliše smanjenje cijena u slučaju promjene cijene goriva - rekao je potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Dragan Milanović.

On je dodao da je jedino dugoročno rješenje subvencionisanje cijene karata iz budžeta, a da su prevoznici dužni poboljšati kvalitet usluga prevoza.

- Potrebna su novija vozila, klimatizovana i tehnički isprava. Ovakva situacija gdje je grad prebacio sav teret i obaveze na prevoznike ide na štetu građana i korisnika prevoza kroz skupe karte, lošu uslugu, stara vozila sumnjive tehničke ispravnosti - kazao je Milanović.

 Manje polazaka

Putnici se posljednjih dana žale na manji broj polazaka, a ističu da im nije jasna situacija sa aktuelnim režimom saobraćanja autobusa. I pored toga, mjesečnu kartu plaćali su po istoj cijeni.

- Linija 13 koja je išla svakih 15 minuta sada ide na svaki sat, a morao sam kupiti mjesečnu kartu, jer običnih nema u prodaji. Ovakav režim polazaka mi ne odgovara zbog posla - kazao je stanovnik Lazareva Miloš P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana