Стазе за бицикле у девет улица

Андреа Симанић
Стазе за бицикле у девет улица

Изградња, обнова и обиљежавање бициклистичких стаза у девет градских улица почела је ових дана, а вриједност уговорених радова износи 125.000 марака, саопштено је у Aдминистративној служби града.

- Нове бициклистичке стазе биће изграђене, а постојеће обиљежене хоризонталном и вертикалном саобраћајном сигнализацијом у улицама Карађорђева и Булевар цара Душана, Краља Петра Првог Карађорђевића, Гундулићева, Гавре Вучковића, Булевар Живојина Мишића, Источни транзит и улица Браце Пиштељић, од надвожњака до Дунавске улице - објаснили су у градској управи.

Још додају да у неким улицама неће бити могуће урадити издвојене бициклистичке стазе па ће се на појединим саобраћајницама уцртавати траке за бициклисте, како је то пракса свуда у свијету.

Координатор Центра за животну средину Тихомир Дакић рекао је да у граду тренутно има 7,5 километара бициклистичких стаза.

- С обзиром на то да смо касно дошли до пројекта за реализацију прве фазе бициклистичких стаза, видјели смо да има приличан број техничких рјешења која ће на терену имати негативан ефекат, то јесте неће имати своју потпуну употребу. Један број стаза је интегрисан у тротоаре којим се крећу пјешаци и сматрамо да је то једно од најнепопуларнијих начина рјешавања бициклистичког саобраћаја по искуству европских градова - казао је Дакић.

Како он наводи, умјесто да се интегрисањем бициклистичких стаза "умири" моторни саобраћај, овим се стварају предуслови за могуће конфликтне ситуације.

- Иако је одлуком Скупштине града из 2005. године одлучено да ће свака нова саобраћајница или реконструкција постојеће садржати у себи и бициклистичку стазу, до сада је урађено доста улица у којима је изостављена изградња бициклистичких стаза, на примјер Булевар цара Душана и Олимпијских побједника - истакао је Дакић.

Бањалучанин Јован Трнинић каже да у слободно вријеме често вози бицикл и да је недостатак бициклистичких стаза велики проблем јер вожња коловозима није безбједна.

- Било је крајње вријеме да се почне радити на том пољу, па ће се бар мало олакшати свакодневица бициклистима у Бањалуци, и надам се да ће градске власти наставити овим темпом - рекао је Трнинић.

Студија

Према Студији бициклистичког саобраћаја града Бањалуке, израђеној 2008. године, предвиђена је изградња бициклистичких стаза у три фазе.

- Прва фаза је управо почела и треба да се заврши у року од 40 дана, док друге двије по програму заједничке комуналне потрошње нису планиране за ову годину. - рекли су у градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана