Staze za bicikle u devet ulica

Andrea Simanić
Staze za bicikle u devet ulica

Izgradnja, obnova i obilježavanje biciklističkih staza u devet gradskih ulica počela je ovih dana, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 125.000 maraka, saopšteno je u Administrativnoj službi grada.

- Nove biciklističke staze biće izgrađene, a postojeće obilježene horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom u ulicama Karađorđeva i Bulevar cara Dušana, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Gundulićeva, Gavre Vučkovića, Bulevar Živojina Mišića, Istočni tranzit i ulica Brace Pišteljić, od nadvožnjaka do Dunavske ulice - objasnili su u gradskoj upravi.

Još dodaju da u nekim ulicama neće biti moguće uraditi izdvojene biciklističke staze pa će se na pojedinim saobraćajnicama ucrtavati trake za bicikliste, kako je to praksa svuda u svijetu.

Koordinator Centra za životnu sredinu Tihomir Dakić rekao je da u gradu trenutno ima 7,5 kilometara biciklističkih staza.

- S obzirom na to da smo kasno došli do projekta za realizaciju prve faze biciklističkih staza, vidjeli smo da ima priličan broj tehničkih rješenja koja će na terenu imati negativan efekat, to jeste neće imati svoju potpunu upotrebu. Jedan broj staza je integrisan u trotoare kojim se kreću pješaci i smatramo da je to jedno od najnepopularnijih načina rješavanja biciklističkog saobraćaja po iskustvu evropskih gradova - kazao je Dakić.

Kako on navodi, umjesto da se integrisanjem biciklističkih staza "umiri" motorni saobraćaj, ovim se stvaraju preduslovi za moguće konfliktne situacije.

- Iako je odlukom Skupštine grada iz 2005. godine odlučeno da će svaka nova saobraćajnica ili rekonstrukcija postojeće sadržati u sebi i biciklističku stazu, do sada je urađeno dosta ulica u kojima je izostavljena izgradnja biciklističkih staza, na primjer Bulevar cara Dušana i Olimpijskih pobjednika - istakao je Dakić.

Banjalučanin Jovan Trninić kaže da u slobodno vrijeme često vozi bicikl i da je nedostatak biciklističkih staza veliki problem jer vožnja kolovozima nije bezbjedna.

- Bilo je krajnje vrijeme da se počne raditi na tom polju, pa će se bar malo olakšati svakodnevica biciklistima u Banjaluci, i nadam se da će gradske vlasti nastaviti ovim tempom - rekao je Trninić.

Studija

Prema Studiji biciklističkog saobraćaja grada Banjaluke, izrađenoj 2008. godine, predviđena je izgradnja biciklističkih staza u tri faze.

- Prva faza je upravo počela i treba da se završi u roku od 40 dana, dok druge dvije po programu zajedničke komunalne potrošnje nisu planirane za ovu godinu. - rekli su u gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana