Станивуковић: Спремни смо за повећање плата васпитачима

Ј. Танацковић
Станивуковић: Спремни смо за повећање плата васпитачима

БАЊАЛУКА - Градска управа Бањалука спремна је да изађе у сусрет захтјеву Синдикалне организације бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање да се васпитачима у овој установи повећају плате.

Казао је ово градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и додао да у градској каси има новца да се плате васпитачима повећају за 50 КМ.

- Након тога, наредних мјесеци би се плате додатно повећавале. Јуче сам са представницима Синдикалне организације и рекли су ми да су задовољни, јер ми на рачуну имамо 40 милиона КМ. Директорица Центра може да исплати плате, а то што Скупштина града није усвојила ребаланс буџета, то њих питајте - рекао је Станивуковић.

Поновио је да на рачуну има довољно новца.

- Ја сам као градоначелник повећао плате запосленима у Градској управи и не знам зашто то не уради и директорица и друге установе. То је њихова одговорност. Спремни смо да се повећају плате. Има средстава да се повећају плате за 50 КМ, а онда наредних мјесеци би било додатно повећане - нагласио је Станивуковић.

Градоначелник је додао да је он за одржавање ванредне сједнице у наредна 3-4 дана.

- Нека увећају ребаланс буџета да би повећали плате. Ако то неће, нека директори установа повећају, а увјерен сам да ће Скупштина кроз ребаланс да усвоји. Имају правни основ, уколико имају вољу, али треба храбрости. Ја сам то учинио у Градској управи, а хоће да ме туже јер сам рекао да је инфлација и да плате требају бити веће – казао је Станивуковић.

Додао је да ће се придружити штрајку и бити подршка.

- Знају да је то дио политике и недостатка жеље Скупштине да усвоји ребаланс, новца има и могу то да ураде. Морам рећи да су у 90 одсто установа запослило додатни број људи. Отворила су се два вртића и исто су прекорачени износи за плате, тако да у овом тренутку дајемо већ 200.000 до 300.000 КМ у односу на планирано. Додајте слободно још 100.000 КМ и да људима подигнемо плате - рекао је Станивуковић. 

Из Савеза синдиката Републике Српске саопштили су да ће Синдикална организација Центра за предшколско васпитање и образовање у овој седмици донијети одлуку о штрајку упозорења у вези са захтјевом за повећање плата и о свему ће, у складу са законом, обавијестити кориснике и јавност.

У саопштењу се наводи да су чланови Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање на синоћњем састанку разматрали захтјеве који су достављени директорици овог Центра Јелени Куртиновић и градоначелнику Бањалуке, као оснивачу, у чијој је надлежности ово питање.

Из Синдикалне организације подсјећају да запослени у предшколским установама града Бањалука траже повећање плата и потписивање новог Посебног колективног уговора, како би се стекли услови за легалну и закониту исплату плата запосленима у овој установи, који имају најнижа примања у односу на све друге који се финансирају из буџета.

Представници Синдикална организација бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање и града Бањалука договорили су крајем јула да радницима буде исплаћен други дио регреса од 350 КМ, да се потпишу измјене и допуне Колективног уговора, како би свим радницима августовска плата била увећана за 50 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана