Stanivuković: Spremni smo za povećanje plata vaspitačima

J. Tanacković
Stanivuković: Spremni smo za povećanje plata vaspitačima

BANjALUKA - Gradska uprava Banjaluka spremna je da izađe u susret zahtjevu Sindikalne organizacije banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da se vaspitačima u ovoj ustanovi povećaju plate.

Kazao je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i dodao da u gradskoj kasi ima novca da se plate vaspitačima povećaju za 50 KM.

- Nakon toga, narednih mjeseci bi se plate dodatno povećavale. Juče sam sa predstavnicima Sindikalne organizacije i rekli su mi da su zadovoljni, jer mi na računu imamo 40 miliona KM. Direktorica Centra može da isplati plate, a to što Skupština grada nije usvojila rebalans budžeta, to njih pitajte - rekao je Stanivuković.

Ponovio je da na računu ima dovoljno novca.

- Ja sam kao gradonačelnik povećao plate zaposlenima u Gradskoj upravi i ne znam zašto to ne uradi i direktorica i druge ustanove. To je njihova odgovornost. Spremni smo da se povećaju plate. Ima sredstava da se povećaju plate za 50 KM, a onda narednih mjeseci bi bilo dodatno povećane - naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik je dodao da je on za održavanje vanredne sjednice u naredna 3-4 dana.

- Neka uvećaju rebalans budžeta da bi povećali plate. Ako to neće, neka direktori ustanova povećaju, a uvjeren sam da će Skupština kroz rebalans da usvoji. Imaju pravni osnov, ukoliko imaju volju, ali treba hrabrosti. Ja sam to učinio u Gradskoj upravi, a hoće da me tuže jer sam rekao da je inflacija i da plate trebaju biti veće – kazao je Stanivuković.

Dodao je da će se pridružiti štrajku i biti podrška.

- Znaju da je to dio politike i nedostatka želje Skupštine da usvoji rebalans, novca ima i mogu to da urade. Moram reći da su u 90 odsto ustanova zaposlilo dodatni broj ljudi. Otvorila su se dva vrtića i isto su prekoračeni iznosi za plate, tako da u ovom trenutku dajemo već 200.000 do 300.000 KM u odnosu na planirano. Dodajte slobodno još 100.000 KM i da ljudima podignemo plate - rekao je Stanivuković. 

Iz Saveza sindikata Republike Srpske saopštili su da će Sindikalna organizacija Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u ovoj sedmici donijeti odluku o štrajku upozorenja u vezi sa zahtjevom za povećanje plata i o svemu će, u skladu sa zakonom, obavijestiti korisnike i javnost.

U saopštenju se navodi da su članovi Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje na sinoćnjem sastanku razmatrali zahtjeve koji su dostavljeni direktorici ovog Centra Jeleni Kurtinović i gradonačelniku Banjaluke, kao osnivaču, u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.

Iz Sindikalne organizacije podsjećaju da zaposleni u predškolskim ustanovama grada Banjaluka traže povećanje plata i potpisivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora, kako bi se stekli uslovi za legalnu i zakonitu isplatu plata zaposlenima u ovoj ustanovi, koji imaju najniža primanja u odnosu na sve druge koji se finansiraju iz budžeta.

Predstavnici Sindikalna organizacija banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i grada Banjaluka dogovorili su krajem jula da radnicima bude isplaćen drugi dio regresa od 350 KM, da se potpišu izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, kako bi svim radnicima avgustovska plata bila uvećana za 50 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana