Станивуковић: Град враћа у власништво зграду Радничког универзитета

ГС
Станивуковић: Град враћа у власништво зграду Радничког универзитета

БАЊАЛУКА - Пресудом Врховног суда Републике Српске потврђено је да предузеће „Наш дом“ није власник зграде Радничког универзитета, чиме су се стекли услови за упис Града као власника ове вриједне некретнине у центру Бањалуке, рекао је градоначелник Драшко Станивуковић.

-Овим је потврђено да је „Наш дом“ незаконито, на превару уписао право својине над објектом у Грчкој улици, те да је упис права својине посљедица извршеног кривичног дјела. Након правне побједе по питању Соколског дома, ово је још једна правна побједа Града у борби за имовину свих наших грађана – поручио је Станивуковић.

Пресудом Врховног суда Републике Српске од 11. маја 2023. године одбијена је ревизија предузећа „Наш дом“ и потврђена пресуда Вишег привредног суда у Бањој Луци, којом је одбијен тужбени захтјев тужиоца „Наш дом“ за предају у посјед објекта у Грчкој улици бр. 4, у којој је смјештен Центар за образовање одраслих.

Врховни суд Републике Српске је потврдио да „Наш дом“ није доказао да је власник наведеног објекта, односно да је објекат у Грчкој улици стекао на незаконит начин, те да је упис права својине посљедица извршеног кривичног дјела.

Град Бања Лука је током трајања поступка истицао да објекат у Грчкој улици није био предмет извршене приватизације, јер се ради о објекту који је споменик културе, а што су потврдили и надлежни судови у ранијим поступцима који су вођени по тужби овог предузећа.

Ова пресуда је још један доказ који ће Граду служити у поступку пред Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове која је извршила упис права својине предузећа „Наш дом“ на овом објекту и коначан упис Града, као власника, јер су надлежни судови у више поступака утврдили да је Град Бањалука власник објекта у Грчкој улици бр. 4.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана