Stanivuković: Grad vraća u vlasništvo zgradu Radničkog univerziteta

GS
Stanivuković: Grad vraća u vlasništvo zgradu Radničkog univerziteta

BANjALUKA - Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđeno je da preduzeće „Naš dom“ nije vlasnik zgrade Radničkog univerziteta, čime su se stekli uslovi za upis Grada kao vlasnika ove vrijedne nekretnine u centru Banjaluke, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

-Ovim je potvrđeno da je „Naš dom“ nezakonito, na prevaru upisao pravo svojine nad objektom u Grčkoj ulici, te da je upis prava svojine posljedica izvršenog krivičnog djela. Nakon pravne pobjede po pitanju Sokolskog doma, ovo je još jedna pravna pobjeda Grada u borbi za imovinu svih naših građana – poručio je Stanivuković.

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske od 11. maja 2023. godine odbijena je revizija preduzeća „Naš dom“ i potvrđena presuda Višeg privrednog suda u Banjoj Luci, kojom je odbijen tužbeni zahtjev tužioca „Naš dom“ za predaju u posjed objekta u Grčkoj ulici br. 4, u kojoj je smješten Centar za obrazovanje odraslih.

Vrhovni sud Republike Srpske je potvrdio da „Naš dom“ nije dokazao da je vlasnik navedenog objekta, odnosno da je objekat u Grčkoj ulici stekao na nezakonit način, te da je upis prava svojine posljedica izvršenog krivičnog djela.

Grad Banja Luka je tokom trajanja postupka isticao da objekat u Grčkoj ulici nije bio predmet izvršene privatizacije, jer se radi o objektu koji je spomenik kulture, a što su potvrdili i nadležni sudovi u ranijim postupcima koji su vođeni po tužbi ovog preduzeća.

Ova presuda je još jedan dokaz koji će Gradu služiti u postupku pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je izvršila upis prava svojine preduzeća „Naš dom“ na ovom objektu i konačan upis Grada, kao vlasnika, jer su nadležni sudovi u više postupaka utvrdili da je Grad Banjaluka vlasnik objekta u Grčkoj ulici br. 4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana