Стабла уклоњена због безбједности, биће засађена нова

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Град Бања Лука је опредијељен за очување зеленила и кроз бројне активности тежи ка томе да Бања Лука буде зелени град, а доказ томе је и рекордан број засађених стабала током јесење садње.

Свако стабло које се уклони, уклања се из оправданих разлога, а на тим мјестима биће посађена нова стабла.

-Највећа јесења садња са рекордним бројем засађених стабала, тежња за изградњу новог градског парка, других паркова и скверова, садња дрвећа, блоковског зеленила и цвијећа у оквиру акције „Чисто лице града“, свакако потврђују јасну опредијељеност градске администрације за очавањем зеленила у нашем граду – поручила је савјетница градоначелника за медије и Шеф Тима за комуникацију Тања Вукомановић.

Вукомановићева је захвалила грађанима, који су се редовно придруживали активностима садње и уређења нашег града, као и грађанима који брину за зеленило у нашем граду. 

 -Ипак, у случајевима када се утврди да одређена стабла угрожавају безбједност грађана и имовине, приступа се уклањању, али се истовремено на тим мјестима планира садња нових стабала – рекла је она.

Како је појаснила, иако је првобитно било планирано њихово задржавање, стабла са шеталишта у центру града уклоњена су након што је Надзор утврдио интензивно физиолошко слабљење, видљиво оштећење на коријеновом систему, те процијенио степен оштећења као висок и опасан по безбједност грађана и имовине.

Према наводима из Записника о контроли извршених радова на реализацији 3. фазе реконструкције пјешачке зоне, након изведеног планираног откопа око ових стабала, утврђено је интензивно физиолошко слабљење стабaла липе и једног стабла негунда – пајавца које се огледа у пристуној суховрхости, као и видљивом оштећењу коријеновог система.

С тим у вези предложено је да се наведена стабла уклоне, а затим на исте позиције посаде нова стабла, што ће свакако бити и учињено.

У дијеловима Бање Луке појавили су се плакати на којима уз цртеж дрвета пише „Градоначелниче, немој ме посјећи молим те. Ја ти дајем кисеоник“. Плакати су потписани са Зелена акција Бањалука, а постављени су и на самом шеталишту у центру града гдје је у току реконструкција.

У Улици Бана Милосављевића, у којој се налази познато шеталиште, посјечени су платани који су се ту налазили деценијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана