Stabla uklonjena zbog bezbjednosti, biće zasađena nova

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Grad Banja Luka je opredijeljen za očuvanje zelenila i kroz brojne aktivnosti teži ka tome da Banja Luka bude zeleni grad, a dokaz tome je i rekordan broj zasađenih stabala tokom jesenje sadnje.

Svako stablo koje se ukloni, uklanja se iz opravdanih razloga, a na tim mjestima biće posađena nova stabla.

-Najveća jesenja sadnja sa rekordnim brojem zasađenih stabala, težnja za izgradnju novog gradskog parka, drugih parkova i skverova, sadnja drveća, blokovskog zelenila i cvijeća u okviru akcije „Čisto lice grada“, svakako potvrđuju jasnu opredijeljenost gradske administracije za očavanjem zelenila u našem gradu – poručila je savjetnica gradonačelnika za medije i Šef Tima za komunikaciju Tanja Vukomanović.

Vukomanovićeva je zahvalila građanima, koji su se redovno pridruživali aktivnostima sadnje i uređenja našeg grada, kao i građanima koji brinu za zelenilo u našem gradu. 

 -Ipak, u slučajevima kada se utvrdi da određena stabla ugrožavaju bezbjednost građana i imovine, pristupa se uklanjanju, ali se istovremeno na tim mjestima planira sadnja novih stabala – rekla je ona.

Kako je pojasnila, iako je prvobitno bilo planirano njihovo zadržavanje, stabla sa šetališta u centru grada uklonjena su nakon što je Nadzor utvrdio intenzivno fiziološko slabljenje, vidljivo oštećenje na korijenovom sistemu, te procijenio stepen oštećenja kao visok i opasan po bezbjednost građana i imovine.

Prema navodima iz Zapisnika o kontroli izvršenih radova na realizaciji 3. faze rekonstrukcije pješačke zone, nakon izvedenog planiranog otkopa oko ovih stabala, utvrđeno je intenzivno fiziološko slabljenje stabala lipe i jednog stabla negunda – pajavca koje se ogleda u pristunoj suhovrhosti, kao i vidljivom oštećenju korijenovog sistema.

S tim u vezi predloženo je da se navedena stabla uklone, a zatim na iste pozicije posade nova stabla, što će svakako biti i učinjeno.

U dijelovima Banje Luke pojavili su se plakati na kojima uz crtež drveta piše „Gradonačelniče, nemoj me posjeći molim te. Ja ti dajem kiseonik“. Plakati su potpisani sa Zelena akcija Banjaluka, a postavljeni su i na samom šetalištu u centru grada gdje je u toku rekonstrukcija.

U Ulici Bana Milosavljevića, u kojoj se nalazi poznato šetalište, posječeni su platani koji su se tu nalazili decenijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana