Средњошколски дом прославио крсну славу: Ђачки успјеси и традиција највећи понос

Сара Бојанић
Средњошколски дом прославио крсну славу: Ђачки успјеси и традиција највећи понос

БАЊАЛУКА - Ломљењем славског колача и уз богат културно-умјетнички програм, у којем је уживао велики број гостију, Средњошколски дом јуче је прославио крсну славу Свети Ћирило и Методије, а за трпезом још једном су истакнути приврженост традицији и понос на ђачке успјехе.

Чланови бањалучког Културно-умјетничког друштва “14. фебруар” из Дебељака пјесмом и игром увеличали су славље на које су сви чекали пуне двије године.

Директор Средњошколског дома Синиша Овука рекао је за “Глас Српске” да су претходне двије године славу у овом дому прослављали знатно скромније и без гостију, поштујући прописане епидемиолошке мјере.

- Ни током те двије године нисмо изгубили нит традиције, освештавања колача и симболику крсне славе. Ове године прослављамо како доликује, уз богату трпезу и културно-умјетнички програм - рекао је Овука.

Он је нагласио да им је циљ био да првенствено сачувају здравље ученика.

- Када родитељи дјецу пошаљу на школовање у други град и повјере их нама, наша је дужност да им омогућимо безбједан боравак у овој установи. Током пандемије сачували смо здравље, прије свега, наших ученика и запослених у овом дому - казао је Овука.

Подсјетио је да ђачки дом постоји од 1940. године те да данас у тој установи борави око 225 ђака.

- То су дјеца која потичу из поштених, патријархалних породица и у школовању свакодневно постижу запажене резултате - рекао је Овука.

Прослави крсне славе ђачког дома присуствовао је и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

- Од изузетне важности је да његујемо православну традицију и да прослављамо крсну славу. Драго ми је што смо ове године у прилици да прославимо уз велики број гостију, што нисмо могли претходне двије године. Надам се да ће ученици и запослени у овом дому са радошћу дочекивати и славити славу и наредних година, са још бољим резултатима и успјесима у школи - рекао је Ђокић.

Непопуњени капацитети

Синиша Овука каже да ове године нису попунили све смјештајне капацитете.

- Ово је први пут да нисмо попунили максимални број мјеста прописан Статутом, односно да у дому немамо 240 ученика. У годинама прије пандемије било нам је потребно проширење смјештајног капацитета, јер нисмо могли да примимо све средњошколце који су аплицирали - казао је Овука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана