Srednjoškolski dom proslavio krsnu slavu: Đački uspjesi i tradicija najveći ponos

Sara Bojanić
Srednjoškolski dom proslavio krsnu slavu: Đački uspjesi i tradicija najveći ponos

BANjALUKA - Lomljenjem slavskog kolača i uz bogat kulturno-umjetnički program, u kojem je uživao veliki broj gostiju, Srednjoškolski dom juče je proslavio krsnu slavu Sveti Ćirilo i Metodije, a za trpezom još jednom su istaknuti privrženost tradiciji i ponos na đačke uspjehe.

Članovi banjalučkog Kulturno-umjetničkog društva “14. februar” iz Debeljaka pjesmom i igrom uveličali su slavlje na koje su svi čekali pune dvije godine.

Direktor Srednjoškolskog doma Siniša Ovuka rekao je za “Glas Srpske” da su prethodne dvije godine slavu u ovom domu proslavljali znatno skromnije i bez gostiju, poštujući propisane epidemiološke mjere.

- Ni tokom te dvije godine nismo izgubili nit tradicije, osveštavanja kolača i simboliku krsne slave. Ove godine proslavljamo kako dolikuje, uz bogatu trpezu i kulturno-umjetnički program - rekao je Ovuka.

On je naglasio da im je cilj bio da prvenstveno sačuvaju zdravlje učenika.

- Kada roditelji djecu pošalju na školovanje u drugi grad i povjere ih nama, naša je dužnost da im omogućimo bezbjedan boravak u ovoj ustanovi. Tokom pandemije sačuvali smo zdravlje, prije svega, naših učenika i zaposlenih u ovom domu - kazao je Ovuka.

Podsjetio je da đački dom postoji od 1940. godine te da danas u toj ustanovi boravi oko 225 đaka.

- To su djeca koja potiču iz poštenih, patrijarhalnih porodica i u školovanju svakodnevno postižu zapažene rezultate - rekao je Ovuka.

Proslavi krsne slave đačkog doma prisustvovao je i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

- Od izuzetne važnosti je da njegujemo pravoslavnu tradiciju i da proslavljamo krsnu slavu. Drago mi je što smo ove godine u prilici da proslavimo uz veliki broj gostiju, što nismo mogli prethodne dvije godine. Nadam se da će učenici i zaposleni u ovom domu sa radošću dočekivati i slaviti slavu i narednih godina, sa još boljim rezultatima i uspjesima u školi - rekao je Đokić.

Nepopunjeni kapaciteti

Siniša Ovuka kaže da ove godine nisu popunili sve smještajne kapacitete.

- Ovo je prvi put da nismo popunili maksimalni broj mjesta propisan Statutom, odnosno da u domu nemamo 240 učenika. U godinama prije pandemije bilo nam je potrebno proširenje smještajnog kapaciteta, jer nismo mogli da primimo sve srednjoškolce koji su aplicirali - kazao je Ovuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana